Doar pentru că stai la oraș, nu ai garanția că o locuință nou finalizată îți va asigura neapărat accesul la rețeaua de canalizare sau racordul la rețeaua de apă potabilă. Situația este mult mai grea în mediul rural, unde doar jumătate dintre gospodării dispun, de exemplu, de băi în interiorul locuinței.
Anul trecut, aproximativ 54% din populația țării avea locuințele conectate la sistemele de canalizare. Practic, doar în jur de 10,5 milioane de români. E adevărat că numărul lor era în creștere față de 2018, dar chiar și așa circa 9% din populația rezidentă din mediul urban încă nu beneficia de astfel de servicii. În mediul rural, canalizarea pare a fi, mai degrabă, un vis. Doar 1 milion de oameni, deci circa 11% din populația care locuiește la sat avea locuința conectată la o rețea de canalizare, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cei care stau în zona București-Ilfov sunt mai avantajați la acest capitol, aici înregistrându-se cea mai mare pondere a populației conectate la sistemele de canalizare din întreaga țară, respectiv 87%. La polul opus se află, însă, regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, care cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. La nivelul său apărea, în 2019, cel mai redus grad de racordare, de circa 37%.
Tot în 2019 s-au finalizat în țară un număr record de locuințe noi, mai exact 67.500. Puțin peste 57.000 de locuințe date în folosință pe parcursul anului trecut aveau instalații de canalizare, cele mai multe dintre ele aflându-se, așa cum era de așteptat, în mediul urban. Din cele aflate în mediul rural, aproape 7.500 nu dispuneau de astfel de instalații, iar în jur de 2.000 nici de alimentare cu apă potabilă. Aproape 1.900 de locuințe noi de la oraș se aflau în aceeași situație, potrivit datelor INS.
Dintre locuințele terminate anul trecut în întreaga țară, aproape 900 nu erau dotate cu instalații de baie, cele mai multe, din nou, în mediul rural. Chiar și așa, au fost peste 100 de locuințe noi de la oraș are nu erau dotate cu astfel de instalații.
În 2018, la nivel național doar aproape 74% dintre gospodării erau dotate cu baie sau duș în interiorul locuinței și 72% cu grup sanitar. Chiar și la oraș, 5% dintre gospodării nu aveau baie/duș și grup sanitar în interiorul locuinței. În mediul rural procentul scădea la 50%, în cazul celor care dispuneau de baie/duș în interior, și la 47%, în cazul celor dotate cu grup sanitar.
Citește și: Aproape 15.000 de locuințe noi în trei luni, date în folosință în România
Citește și: Vânzările de imobile, în creștere în iunie. Ne apropiem de nivelul de la începutul pandemiei
Citește și: Viața la casă, un vis frumos pentru bucureșteni. Cererea a explodat în timpul pandemiei – imoExpert