Managerii din construcții se așteaptă la o creștere a numărului de salariați în următoarele luni

Managerii firmelor din sectorul construcțiilor apreciază că, până în octombrie, vom asista la o creștere moderată a numărului de salariați din domeniu.

În activitatea de construcții este anticipată pentru următoarele luni apariția unei creșteri moderate a volumului producției (sold conjunctural +14%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică.

Managerii firmelor de profil estimează, totodată, că până în octombrie numărul salariaților va crește moderat (sold conjunctural +6%).

O evoluție similară este anticipată și privința prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +12%).

Infografic: tendințe ale activității economice, august-octombrie 2019, INS

Spre comparație, o creștere moderată a numărului de salariați este așteptată și în sectorul comerțului cu amănuntul, în timp ce în industria prelucrătoare se preconizează o relativă stabilitate la acest capitol.

Prețurile produselor industriale și prețurile de vânzare cu amănuntul ar urma să crească, potrivit estimărilor managerilor, pe parcursul următoarelor luni, în timp ce în sectorul serviciilor prețurile ar urma să mențină o tendință de relativă stabilitate.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții, înregistrat în România

Citește și: Salariile din construcții au crescut spectaculos într-un an. Sunt cu aproape 50% mai mari

Citește și: Peste 20.300 de autorizații de construire, eliberate în România în prima jumătate a anului

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])