Măsuri urgente propuse Guvernului de FPSC pentru a salva sectorul construcțiilor de efectele pandemiei de coronavirus

Situația excepțională cauzată de răspândirea noului coronavirus a început să afecteze activitatea din construcții, nu doar din România, ci și la nivel mondial, așa că sunt necesare măsuri clare pentru a limita pe cât posibil impactul COVID-19 asupra tuturor jucătorilor și salariaților din domeniu, spun reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Iată ce propun ei.

Reprezentanții FPSC cer Guvernului să analizeze o serie de măsuri pe care ei le propun pentru compensarea și diminuarea efectelor grave pe care le poate avea pandemia de coronavirus asupra sectorului construcțiilor. Acestea sunt:

  1. Amânarea cu până la 60 de zile de la sfârșitul pandemiei (crizei) a termenului de plată a taxelor și impozitelor (TVA luna precendetă, impozit pe profit).
  2. Scutirea de la plată de la declanșarea pandemiei și pe o perioadă de 60 de zile de la sfârșitul pandemiei a contribuțiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitată numai pentru facturile încasate.
  3. Acordarea unui șomaj tehnic angajaților în perioada pandemiei, în sensul acordării ca măsură de protecție a salariaților a unei contribuții echivalentă a 75% din salariul net.
  4. Instituțiile statului să asigure personal calificat în agenții, autorități locale, trezorerii în vederea efectuării deconturilor pentru lucrări deja executate și pentru care s-au făcut cheltuieli în lunile anterioare.
  5. Reguli și susținere pentru paza unităților de producție, a depozitelor și a șantierelor în situația în care firmele autorizate pentru servicii de pază nu-și mai pot duce la îndeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigură servicii de pază și/sau implicarea autorităților statului (ex. Jandarmeria)
  6. Construirea unui fond de garantare pentru liniile de credit, scrisorile de garanție, polițe de asigurare ale operatorilor economici.
  7. Acordarea de facilități sau înlesniri băncilor care creditează societățile, pentru amânarea ratelor la credite până la sfârșitul pandemiei și scutirea de dobânzi a societăților pe întreaga perioadă a pandemiei.
  8. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor de construcții și a contractelor și/sau comenzilor de materiale de construcții (produse pentru construcții) cu o perioadă egală cu perioada pandemiei și încă 60 de zile după încheierea acesteia atât pentru lucrările publice, cât și pentru lucrările cu beneficiari privați.
  9. Continuarea investițiilor publice și accelerarea acestora știind că în preconizata criză economică ce se va instala după pandemie, investițiile publice sunt motorul creșterii economice.
  10. Acordarea decontării cheltuielilor de conservare a lucrărilor ce se consideră din diverse motive că se suspendă pe perioada pandemiei.

Premierul Ludovic Orban a dat deja asigurări că executivul pregătește un pachet de măsuri destinat sprijinirii companiilor aflate în dificultate. Este nevoie de fonduri pentru rambursarea rapidă a TVA-ului, dar sunt analizate și măsuri pentru asigurarea unui eventual șomaj tehnic, pentru a evita concedierile în această perioadă.

Orban a spus, chiar la sfârșitul săptămânii trecute, că există deja discuții cu reprezentanții Băncii Naționale a României și cu asociația băncilor pentru a găsi măsuri în sprijinul companiilor.

Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?

În aproape trei săptămâni au fost confirmate 158 de cazuri de COVID-19 la nivel național. Până acum, 9 persoane au fost declarate vindecate. Circa 3.000 se află în carantină instituționalizată.

Sursă infografic: Ministerul Afacerilor Interne

În lume au fost confirmate, în total, circa 170.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cele mai multe dintre acestea în China, Italia și Iran. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus pe 11 martie. Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. Odată declarată o astfel de situație, este de așteptat ca boala să atingă comunități numeroase. Acesta este, de asemenea, un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.

Ultima pandemie a fost declarată de OMS în 2009, fiind vorba despre gripa AH1N1, și s-a încheiat în vara lui 2010.

Citește și: Primele efecte ale noului coronavirus se fac simțite pe piețele imobiliare. Situațiile cu care se confruntă agenții

Citește și: Sfaturi pentru cumpărători și dezvoltatori de la CEO-ul unei companii de consultanță din București. Cum a influențat, până acum, noul coronavirus activitatea The Concept

Citește și: Mesajul președintelui APAIR pentru profesioniștii din imobiliare: „Sănătatea este mai importantă ca interesele de orice natură”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])