Peste 2.500 de autorizații de construire, eliberate în ianuarie. Avans important față de 2020

Peste 2.500 de autorizații de construire au fost eliberate pentru clădiri rezidențiale în prima lună din 2021. Avansul este semnificativ față de perioada similară din 2020.

În ianuarie au fost eliberate, la nivel național, 2.558 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale cu o suprafață utilă totală de aproape 657.700 de mp.

Creșterea este cu 10,2%, dacă ne raportăm la intervalul similar al anului trecut când încă nu ne aflam sub efectele pandemiei. Și atunci, începutul de an a adus un avans important. Numărul autorizațiilor eliberate pentru clădiri rezidențiale era cu aproape 19% peste nivelul din ianuarie 2019.

Autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

La începutul lui 2021, 65,6% dintre autorizații au fost acordate pentru clădiri rezidențiale din zona rurală, față de 70% în ianuarie 2020.

Autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, ianuarie 2020 și ianuarie 2021, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În zona București-Ilfov s-au eliberat cu 119 autorizații în plus anul acesta. Creșteri s-au înregistrat și în alte patru regiuni din țară, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

41.311 autorizații eliberate în 2020

Pe tot parcursul anului trecut s-au eliberat în România 41.311 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Deși s-a înregistrat o scădere față de 2019, aceasta a fost destul de restrânsă, cu doar 2,9%, în ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei de coronavirus.

La nivelul regiunilor de dezvoltare cea mai semnificativă scădere a apărut în zona de Sud-Est a țării. Și în regiunea București-Ilfov s-au eliberat mai puține autorizații pentru clădirile rezidențiale. Diferența a fost în acest caz de 161 de autorizații.

Citește și: România, din nou în fruntea clasamentului. Avem cea mai mare creștere din UE la nivelul lucrărilor de construcții

Citește și: Cum vede un dezvoltator cu peste 2.000 de apartamente livrate piața rezidențială?

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Cum au evoluat prețurile apartamentelor la începutul anului 2021?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])