Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere până în toamnă, spun managerii din domeniu

Prețurile lucrărilor de construcții din România ar urma să crească pe parcursul următoarelor luni, susțin managerii firmelor care activează în acest domeniu.

Se anticipează o creștere la nivelul prețurilor lucrărilor de construcții în perioada iulie-septembrie 2019 (sold conjunctural +16%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În activitatea de construcții, managerii firmelor de profil anticipează și o creștere a volumului producției pe parcursul lunilor următoare (sold conjunctural +26%), dar și o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +11%).

Infografic: Tendințe ale activității economice, INS

Spre comparație, o creștere moderată a prețurilor este așteaptată și în industrie și în comerț, în timp ce în sectorul serviciilor prețurile de vânzare sau de facturare vor avea o tendință de relativă stabilitate. Angajatorii prognozează pentru următoarele luni o creștere moderată a numărului de salariați în sectorul comerțului și o relativă stabilitate în industria prelucrătoare.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Prețurile locuințelor din România, în creștere. Cum stăm la acest capitol față de alte țări europene

Citește și: RAPORT: Prețurile continuă să se stabilizeze, cererea de locuințe este mai mare decât anul trecut, dar intervin întârzieri la încheierea tranzacțiilor

Citește și: Membrii Generația Z vor să își cumpere locuințe. 26% se gândesc să acceseze un credit ipotecar în următorul an

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])