România, pe primul loc în topul european. Creșteri semnificative la nivelul lucrărilor de construcții

România a ocupat primul loc în topul european în luna martie. În țara noastră s-au înregistrat, la nivelul lucrărilor de construcții, cele mai mari creșteri din rândul statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Măsurile de combatere a răspândirii COVID-19 impuse deja din martie în statele membre ale UE au avut un impact semnificativ asupra domeniului construcțiilor. Astfel, la nivelul lucrărilor de construcții s-a înregistrat o scădere cu 12% față de februarie și cu 13,4% față de perioada similară a anului trecut, potrivit primelor estimări realizate de Eurostat.

Infografic: evoluția înregistrată la nivelul lucrărilor de construcții în zona euro și în UE, serie ajustată la sezonalitate, Eurostat

În România, primele cazuri confirmate de COVID-19 au apărut la sfârșitul lunii februarie, iar de la jumătatea lunii martie a fost impusă starea de urgență și s-au luat măsuri stricte cu scopul combaterii răspândirii virusului. Chiar și așa, la nivelul lucrărilor de construcții s-a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre în această perioadă. Față de februarie, avansul a fost de 2,1%. Alte creșteri, cu 1,8%, respectiv cu 1,5%, au apărut în Germania și Olanda.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate, în schimb, în Franța și în Italia, cu 40,2%, respectiv cu 36,2%, arată datele Eurostat.

România s-a aflat pe primul loc în clasamentul european și în privința evoluției observate la nivelul lucrărilor de construcții în comparație cu perioada similară a anului trecut. Avansul a fost, în acest caz, de 28,1%. A doua cea mai mare creștere a fost înregistrată în Germania, cu doar 5,1%.

Cele mai semnificative scăderi au apărut, și de această dată, în Franța și în Italia, cu 41,2%, respectiv cu 35,4%.

Citește și: Managerii din construcții, prognoze pentru următoarele luni. Numărul salariaților este așteptat să scadă

Citește și: Despre ieșirea din lockdown cu Adrian Erimescu, Imobiliare.ro: rolul consultantului va deveni și mai important. „Acum este momentul pentru voi să străluciți!”

Citește și: O poziție precaut-optimistă: piața rezidențială în contextul COVID-19, prin ochii dezvoltatorului Ovidiu Șandor

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])