Angajații din construcții câștigă salarii tot mai mari, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu net al celor din domeniu a evoluat spectaculos din vara lui 2018 majorându-se cu aproape 50% într-un an.
Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din sectorul construcțiilor a crescut cu 48% în ritm anual ajungând în luna iunie la 2.940 de lei. Doar de la începutul lui 2019, s-a putut observa o majorare cu 9%. Cu toate acestea, salariul mediu net al angajaților din domeniu se menține cu circa 200 de lei mai mic față de media pe economie.
În același timp, câștigul salarial mediu brut a ajuns la aproape 4.000 de lei, față de circa 5.130 de lei media la nivelul economiei.
Trebuie menționat că, potrivit legislației în vigoare, mai exact OUG nr 114/2018, salariații din domeniul construcțiilor beneficiază de unele prevederi speciale în ceea ce privește impozitul, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
În cercetarea INS, în domeniul construcțiilor sunt incluse codurile CAEN 41-43, ce înglobează angajații care își desfășoară activitatea pe segmentul construcțiilor de clădiri, al lucrărilor de geniu civil și pe segmentul lucrărilor speciale de construcții.
Managerii firmelor din construcții anticipează, totodată, o creștere moderată a numărului angajaților din domeniu, în perioada iulie-septembrie 2019, dar și o majorare a prețurilor lucrărilor de construcții.
Salarii mai mari și în sectorul tranzacțiilor imobiliare
Tot într-un an, câștigul mediu salarial net din sectorul tranzacțiilor imobiliare a înregistrat un avans cu 17%, ajungând până la 2.819 lei. În primele șase luni din 2019, s-a putut observa în acest caz o majorare cu 11%. Nici de această dată nu a fost atinsă valoarea salariului mediu net înregistrat la nivelul economiei.
Datele INS reflectă, în acest caz, activitatea încadrată în CAEN 68, care cuprinde cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și activitățile imobiliare pe bază de comision sau contract.
În ce domenii se câștigă cel mai bine în România
Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net, de 8.245 de lei, respectiv de 7.013 lei, s-au înregistrat în luna iunie în domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului și în sectorul de servicii în tehnologia informației.
La polul opus s-a aflat domeniul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, alături de industria hotelurilor și a restaurantelor, unde angajații au obținut câștiguri medii nete de 1.776 de lei, respectiv de 1.801 lei în luna iunie.
Citește și: Piața materialelor de construcții, estimată la 4 miliarde de euro
Citește și: Cu 40% mai multe înmatriculări de firme în sectorul construcțiilor. Dinamica în tranzacții imobiliare
Citește și: România, pe locul al doilea în UE în luna mai. Cum au evoluat construcțiile în alte țări din regiune?