Salariile din construcții, în creștere de la începutul lui 2020

Salariile din construcții au crescut în primele trei luni din an, dar se mențin sub medie. Câștigul net al unui angajat din acest sector este cu circa 5.200 de lei mai mic față de cel al unui IT-st și cu aproape 750 de lei mai mare ca cel al unui curier.

Câștigurile angajaților din construcții au crescut de la începutul anului. Salariul mediu net a ajuns în domeniu la 3.071 de lei în luna martie, dar se menține în continuare sub media înregistrată la nivel de economie, de 3.294 de lei.

Salariul mediu net din construcții a crescut gradual pe parcursul anului trecut până la un maxim de 3.195 de lei în decembrie. În prima lună din 2020, câștigurile angajaților din acest sector au scăzut însă cu aproape 200 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Tot în luna martie, câștigul salarial mediu brut din construcții a ajuns la 4.120 de lei, față de 5.386 de lei la nivel de economie.

Martie a fost și prima lună în care epidemia de COVID-19 și-a făcut simțită prezența în România, de la mijlocul său fiind declarată starea de urgență.

Tabel: contracte individuale de muncă suspendate/incetate până la 11 mai, Ministerul Muncii

Deși dezvoltatorii au continuat în cea mai mare parte munca pe șantiere, încercând să-și adapteze operațiunile la cerințele autorităților, aproape 50.000 de angajați din construcții și-au pierdut locul de muncă, potrivit datelor Ministrului Muncii și Protecției Sociale. Sectorul construcțiilor este al treilea cel mai afectat din această privință.

Citește și: Circa 8.600 de autorizații, eliberate în trei luni. Și-a pus amprenta COVID-19 și aici?

Citește și: Ce se va întâmpla până în vară în sectorul construcțiilor? Prognozele managerilor

Citește și: Sectorul din construcții care poate contribui semnificativ la relansarea economică a României, după COVID-19

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])