Câștigul salarial mediu net din construcții a crescut de la începutul anului 2020 și a ajuns în februarie la 3.036 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Câștigul salarial mediu net obținut de angajații din construcții a fost, astfel, în februarie cu 273 de lei mai mare față de cel din perioada similară a anului trecut. De menționat este și faptul că salariul mediu net a crescut în domeniu treptat pe parcursul lui 2019 ajungând în decembrie la 3.195 de lei și scăzând apoi în prima lună din 2020 cu aproape 200 de lei.
Cele mai bune salarii nete sunt câștigate în continuare de angajații din IT, media ajungând în domeniu la 7.488 de lei, iar cele mai mici de personalul care lucrează în sectorul HoReCa.
În același timp, câștigul salarial mediu brut din construcții a ajuns în februarie la 4.068 de lei, potrivit datelor INS. La nivel de economie, câștigul salarial mediu nominal brut a ajuns la 5.243 de lei și cel net la 3.202 lei.
În România lucrează peste 350.000 de angajați în construcții. Circa 10% din firmele active la nivel de economie sunt din acest domeniu.
La sfârșitul săptămânii trecute, numărul contractelor încetate pe fondul situației generate de COVID-19 se apropia de 28.000 în construcții, acesta fiind al treilea cel mai afectat domeniu la acest capitol, conform datelor publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Mai bine de 1 milion de contracte de muncă au fost suspendate la nivel de economie.

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) au solicitat deja Guvernului o serie de măsuri pentru a contracara efectele întregii situații generate de COVID-19. Acestea implică, printre altele, continuarea susținerii financiare pentru proiectele începute din fonduri naționale și europene, promovarea investițiilor publice și intensificarea investițiilor în alimentările cu apă și canalizare în mediul rural și urban „în vederea asigurării condițiilor de igienă corespunzătoarea fără de care nu se poate lupta împotriva epidemiilor de orice fel”. Un sfert din populația României nu este racordată, în momentul de față, la un sistem centralizat de apă și canalizare.
„Pentru prima dată, condițiile dezavantajate de lucru în aer liber ale constructorilor, favorizează sectorul în lupta împotriva virusului COVID-19. Construcțiile trebuie să redevină <motorul economiei românești>. Să nu lăsăm criza economică să se suprapună peste criza epidemiologică, ci dimpotrivă, odată cu înăsprirea măsurilor de protecție anticoronavirus să lansăm măsuri anticriză economică”, a declarat recent Adriana Iftime, Directorul General FPSC.
Citește și: Radiografia sectorului construcțiilor: Ce spun datele oficiale despre situația firmelor și salariaților
Citește și: Prețurile locuințelor, în creștere în UE. Cum stă România față de alte țări din regiune