Salariile din construcții, în creștere. Sub 10% din angajații din țară lucrează în domeniu

Salariile din construcții au crescut pe parcursul anului trecut, în ciuda numeroaselor obstacole întâmpinate în domeniu mai ales în perioada de lockdown, când și mii de contracte de muncă au fost încetate.

În luna noiembrie, salariul mediu net al angajaților din sectorul construcțiilor a ajuns la 3.194 de lei, similar cu cel înregistrat în octombrie, dar cu aproape 200 de lei în creștere față de începutul anului.

Ianuarie și aprilie, luna când a fost impusă perioada de lockdown în contextul pandemiei de COVID-19, au fost perioadele în care câștigul salarial mediu net în domeniua fost cel mai scăzut.

Chiar și în condițiile în care salariile din construcții urmează o tendință constantă de creștere de la sfârșitul verii, acestea se mențin sub media înregistrată la nivelul economiei. Câștigul salarial mediu net a ajuns, în acest caz, la 3.411 lei în luna noiembrie a anului trecut.

Evoluția câștigului salarial mediu net în domeniul construcțiilor în perioada ianuarie-noiembrie 2020, date INS

Salariul mediu brut din construcții a atins, tot în același interval, o medie de 4.260 de lei, potrivit datelor Institutul Național de Statistică (INS).

De la începutul pandemiei și până în la ridicarea celor mai multe măsuri de restricție, în luna mai, peste 56.000 de angajați din construcții au avut contractele individuale de muncă încetate, conform datelor Ministerului Muncii.

În 2019, circa 394.800 de angajați din totalul de 4,1 milioane la nivel național lucrau în construcții.

Discutăm, astfel, de sub 10% din totalul salariaților din România.

Totodată, 59.536 de întreprinderi își desfășurau activitatea în domeniul construcțiilor, numărul lor reprezentând aproape 11% din totalul firmelor active la nivelul economiei.

Citește și: Top 10 județe unde s-au eliberat cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale

Citește și: Jumătate din populația României trăiește în gospodării supraaglomerate. Situația se îmbunătățește însă anual

Citește și: Introducerea noului plafon pentru TVA 5%, amânată până în 2022

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])