Salariile din construcții, în ușoară creștere în septembrie

Câștigurile angajaților din construcții au crescut ușor pe parcursul lunii septembrie, dar se mențin sub media înregistrată la nivel de economie, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Salariile din construcții au crescut în luna septembrie. Câștigul salarial mediu brut s-a majorat de 4.184 de lei în august la 4.231 de lei, iar cel net de la 3.149 la 3.177 lei.

Față de începutul anului 2020, un angajat din construcții obține acum un salariu net cu 175 de lei mai mare. Câștigurile sale au crescut, totodată, cu 185 de lei față de septembrie 2019. Salariu mediu net este la nivel de economie în România de 3.321 de lei, iar cel brut depășește 5.400 de lei.

În România existau în jur de 356.200 de angajați în 2018 care lucrau pentru aproape 56.000 de firme active în construcții, potrivit celor mai recente date disponibile la INS. În jur de 3.400 de firme din acest domeniu au fost radiate în intervalul ianuarie-septembrie 2020, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. În primele luni de pandemie au fost încetate aproape 65.000 de contracte individuale de muncă în construcții, arată și datele publicate de Ministerul Muncii.

Înainte de perioada marcată de COVID-19, se estima că pentru a acoperi deficitul de forță de muncă ar mai fi fost nevoie de circa 400.000 de muncitori, ingineri și proiectanți în domeniu.

Citește și: Prețurile apartamentelor AU CRESCUT în octombrie. În ciuda pandemiei, media națională se menține peste nivelul din 2019

Citește și: România, pe primul loc în topul european în privința lucrărilor de construcții

Citește și: Orașele din aceste județe se dezvoltă pe segmentul rezidențial. Aici s-au eliberat cele mai multe autorizații

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])