Ușoară scădere în volumul lucrărilor de construcții la începutul anului 2021

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut ușor în prima lună a acestui an, dacă ne raportăm la perioada similară din 2020, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În ianuarie, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 3,6% în România. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi cu circa 13% la nivelul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală), cu aproximativ 6% în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și cu 1,5% în cazul lucrărilor de construcții noi.

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 19,5% și la clădirile rezidențiale cu 17,3%. Construcțiile inginerești au crescut cu 17%”, conform datelor INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, scăderea a fost similară, cu 3,7%. Cel mai important declin a apărut, pe elemente de structură, în cazul lucrărilor de reparații capitale (11,4%). O scădere cu 6,4% a putut fi observată și la lucrările de întreținere și reparații curente, în timp ce pentru lucrările de construcții noi aceasta a fost mai redusă, de sub 3%.

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 18,7% și la clădirile nerezidențiale cu 18,2%. Construcțiile inginerești au crescut cu 11%”, potrivit INS.

Citește și: Peste 24.000 de locuințe, în construcție în București și împrejurimi. Ce segment de piață dispune de cea mai generoasă ofertă?

Citește și: Prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în luna februarie. Tendința, mai accentuată pe segmentul nou

Citește și: #GALA2021 – Intră în cursa pentru cele mai râvnite premii dedicate dezvoltatorilor imobiliari. Proiectul tău merită să câștige!

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])