Volumul lucrărilor de construcții, în creștere anul trecut în ciuda pandemiei

Volumul lucrărilor de construcții a crescut anul trecut față de 2019, în ciuda situației fără precedent și a obstacolelor generate de pandemia de coronavirus, arată cele mai noi date publicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe parcursul anului trecut, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 15,9%.

Pe elemente de structură cel mai semnificativ avans s-a putut observa în cazul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală), cu 46%.

Lucrările de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) au înregistrat o creștere cu circa 24%, iar la construcțiile noi avansul a fost cu aproximativ 9%.

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri astfel: construcții inginerești (+18,5%), clădiri rezidențiale (+17,8%) și la clădirile nerezidențiale (+10,9%)”, potrivit datelor INS.

Peste 41.000 de autorizații în 2020

Tot pe parcursul anului trecut, s-au eliberat la nivel național 41.311 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

Deși s-a înregistrat o scădere față de anul 2019, aceasta a fost destul de restrânsă, cu doar 2,9%, în ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei de coronavirus.

La nivelul regiunilor de dezvoltare cea mai semnificativă scădere a apărut în zona de Sud-Est a țării, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Și în regiunea București-Ilfov s-au eliberat mai puține autorizații pentru clădirile rezidențiale. Diferența a fost în acest caz de 161 de autorizații.

Scăderi au mai apărut și în Centrul țării (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), în regiunea de Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) și în Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), după cum arată datele INS.

În schimb, în trei regiuni de dezvoltare s-au eliberat mai multe autorizații anul trecut decât în 2019. Cea mai mare diferență a apărut în Nord-Vestul țării, deci în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. În acest caz, s-au eliberat cu 264 de autorizații în plus anul trecut pentru clădiri rezidențiale.

Citește și: Noi premii dedicate dezvoltatorilor la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021

Citește și: Zone din București s-au deplasat cu câțiva zeci de milimetri în ultimii ani

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre piața rezidențială din București la începutul lui 2021. Câte apartamente s-au vândut în ianuarie și cum merg prețurile?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])