Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în ciuda pandemiei

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat, la nivel național, creșteri în ultimul an, în ciuda contextului generat de pandemia de coronavirus, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna septembrie, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Avansul a fost cu aproape 19% ca serie brută. Pe elemente de structură cea mai mare creștere a apărut în cazul lucrărilor de reparații capitale, cu circa 83% (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală).

Alte creșteri, cu aproape 17%, respectiv 12%, au fost înregistrate în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și în cazul lucrărilor de construcții noi.

„Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor nerezidențiale (+35,1%), clădirilor rezidențiale (+24,6%) și al lucrărilor de construcții inginerești (+8,5%)”, arată datele INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 19,2%. Și de această dată, cel mai mare avans a putut fi observat la nivelul lucrărilor de reparații capitale, cu circa 78%. Lucrările de întreținere și reparații curente și lucrărilor de construcții noi au crescut cu aproape 19%, respectiv cu aproape 11%.

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel – clădirile nerezidențiale (+34,2%), clădirile rezidențiale (+27,6%) și la construcțiile inginerești (+7,7%)”, potrivit INS.

Totodată, în primele nouă luni ale anului 2020 volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, în ciuda dificultăților apărute încă din martie pe fondul pandemiei, cu 17,6% ca serie brută și cu 19,3% ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, dacă ne raportăm la perioada similară din 2019.

Citește și: Salariile din construcții, în ușoară creștere în septembrie

Citește și: Orașele din aceste județe se dezvoltă pe segmentul rezidențial. Aici s-au eliberat cele mai multe autorizații

Citește și: România, pe primul loc în topul european în privința lucrărilor de construcții

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])