Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primul trimestru din 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primul trimestru al anului față de perioada similară din 2019, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 32,6% în primele trei luni ale anului raportat la intervalul corespunzător din 2019. Cea mai mare creștere s-a înregistrat, pe elemente de structură, în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor), cu aproape 76%. Lucrările de reparații capitale (n.r executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală) și cele la construcții noi au crescut cu aproape 52%, respectiv cu circa 20%.

Infografic: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe elemente de structură, ianuarie-martie 2020, INS

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri astfel – construcțiile inginerești cu 53,2%, clădirile rezidențiale cu 21,8% și la clădirile nerezidențiale cu 17,6%”, se menționează într-un comunicat emis de INS.

Infografic: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții, ianuarie 2015-martie 2020, INS

În aceeași perioadă, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat un avans cu circa 32% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, creștere reflectată în lucrările de întreținere și reparații curente (78,3%), lucrările de reparații capitale (41,1%) și lucrările de construcții noi (20,1%).

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 45,9%, clădirile rezidențiale cu 22% și la clădirile nerezidențiale cu 21,8%”, potrivit INS.

Citește și: Câte imobile s-au vândut în aprilie în România? DATE OFICIALE

Citește și: Ce fac dacă un client oferă 50.000 de euro pe o casă listată la 80.000 de euro? Trei traineri de top răspund

Citește și: Cum se vede din Cluj realitatea de pe piața imobiliară, după 15 mai? „Normalitatea care a existat înainte de pandemie nu va fi aceeași și după”

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])