Volumul lucrărilor de construcții, în creștere la începutul lui 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în ianuarie comparativ cu începutul anului trecut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat un avans cu 48% în prima lună din 2020 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cea mai mare creștere s-a putut observa, pe elemente de structură, la lucrările de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor), respectiv de  81%. Creșteri cu circa 40% s-au înregistrat în cazul lucrărilor de construcții noi și în cazul lucrărilor de reparații capitale (n.r executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală).

„Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 54,4%, la clădirile nerezidențiale cu 47,8% și la clădirile rezidențiale cu 39,4%”, se menționează într-un comunicat INS.

Infografic: Evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe elemente de structură, ianuarie 2015-ianuarie 2020 (INS)

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în același interval de timp, cu 44,5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Infografic: Evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții, ianuarie 2015-ianuarie 2020 (INS)

„Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente cu 77%, la lucrările de construcții noi cu 38,6% și la lucrările de reparații capitale cu 31,9%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel – construcții inginerești cu 47,5%, clădiri nerezidențiale cu 46,9% și la clădirile rezidențiale cu 29,5%”, potrivit INS.

Citește și: Măsuri urgente propuse Guvernului de FPSC pentru a salva sectorul construcțiilor de efectele pandemiei de coronavirus

Citește și: Cum îi va afecta COVID-19 pe antreprenorii din România? Rezultatele unui sondaj CNIPMMR

Citește și: Sfaturi pentru cumpărători și dezvoltatori de la CEO-ul unei companii de consultanță din București

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])