Zone din București s-au deplasat cu câțiva zeci de milimetri în ultimii ani

Mai multe zone din București prezintă mișcări semnificative de tasare și ridicare în ultimii 3 ani, arată o analiză în profunzime din satelit realizată de Sixense România.

Printre zonele sensibile identificate în urma analizei care a fost realizată pe întreaga suprafață a Bucureștiului, prin măsurarea a peste 1.292.000 de puncte și captarea a 118 imagini în perioada 18 ianuarie 2017 – 4 decembrie 2020, se numără Calea Giulești și zona Republica-Titan Sud.

Zonele aflate în jurul Lacului Morii, dar și în proximitatea lacurilor Colentina și Fundeni sau în apropierea Râului Dâmbovița, ca Splaiul Unirii și Splaiul Independenței, sunt și ele sensibile.

Mișcări semnificative au fost detectate și pe unele străzi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera – Barbu Văcărescu, Dristor, Mărășești și Berceni. Au fost afectate mai multe proiecte în acest caz, precum stadioane, poduri, guri de metrou sau școli.

Potrivit analizei realizate de compania specializată în soluții de monitorizare a comportării construcțiilor în timp, valorile maxime înregistrate în Capitală în intervalul 2017-2020 ajung de la -55 milimetri în ceea ce privește tasarea și până la 45 de milimetri în cazul ridicării masivului de teren. În zona râului Dâmbovița, de exemplu, tasarea este de -39 milimetri.

„Cauzele care duc la mișcările și instabilitatea anumitor zone și clădiri din București sunt diverse și trebuie cercetate în profunzime – ele pot varia de la natura pământului din apropierea lacurilor până la șantiere care au loc în proximitatea zonelor afectate”, a declarat Mariana Garștea, CEO Sixense România, conform Bursa.

„Este normal ca o clădire să se taseze cu câțiva milimetri pe an, de exemplu, atunci când sesizăm însă valori mai mari de atât sau chiar tasări diferențiale în cadrul aceleiași structuri, este important ca autoritățile, asociațiile de proprietari, dezvoltatorii și toți factorii decidenți să fie conștienți de ele și să acționeze în consecință”, a mai menționat ea.

Tehnologia utilizată presupune folosirea imaginilor InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar) captate de satelitul Sentinel-1. Acesta orbitează în jurul Pământului și colectează date despre valoarea deformărilor acumulate în timp și despre viteza anuală de deplasare a solului.

Citește și: Mai multe tranzacții la început de 2021. Peste 48.700 de imobile vândute doar în ianuarie

Citește și: Peste 41.000 de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale în 2020

Citește și: Noi premii dedicate dezvoltatorilor la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])