Efectele pandemiei de coronavirus sunt vizibile la nivel european și toate țările încearcă să ia cele mai bune măsuri pentru menținerea activității imobiliare într-un ritm cât mai apropiat de cel normal cu putință, respectând în același timp măsurile de protecție și de prevenire a răspândirii COVID-19 impuse pe plan local. Am aflat mai multe detalii despre situațiile cu care se confruntă jucătorii din domeniu în alte țări din regiune de la președintele Uniunii Naționale a Agențiilor Imobiliare (UNAI), membru asociat al European Council of Real Estate Professions (CEPI).
„Între membrii CEPI există o informare continuă cu privire la impactul pandemiei asupra pieței imobiliare. Astfel, de la colegii noștri am aflat că în Spania, una dintre țările puternic afectate de virusul COVID-19, există măsuri de securitate maxime și dezvoltatorii imobiliari au dificultăți majore în finalizarea construcțiilor aflate în lucru din cauza restricțiilor de circulație. În Slovacia toate firmele de comerț și de prestări servicii, deci și agențiile imobiliare, au fost închise pentru 14 zile cel puțin”, ne-a declarat Florin Popovici, președintele UNAI. Uniunea a redevenit membru CEPI, organizație europeană care contribuie de 30 de ani la dezvoltarea activității profesioniștilor din imobiliare și supraveghează etica profesională a agenților imobiliari, de la începutul lui 2020.
Spania a înregistrat, până acum, peste 153.000 de cazuri confirmate de coronavirus și în jur de 15.500 de decese. Premierul a anunțat recent că vârful epidemiei a fost atins pe plan local și că treptat măsurile adoptate în starea de urgență vor începe să fie reduse.
În Slovacia au fost confirmate doar 700 de cazuri, dar și populația este mai restrânsă existând circa 5,5 milioane de locuitori, față de aproape 47 de milioane în Spania și peste 19 milioane în România. La noi s-au înregistrat, până în acest moment, mai bine de 5.200 de infectări cu COVID-19 și peste 250 de oameni au murit.

„În Belgia agenții imobiliari în această perioadă pot să-și desfășoare tranzacțiile în curs, dar nu mai pot efectua vizionări la imobile. Agenții imobiliari își pot gestiona activitatea de la distanță, dar nu mai primesc clienți și nu mai pot aranja vizionări. Birourile sunt închise, dar se acordă o compensație de 4.000 de euro pe birou. De asemenea, colaboratorii care sunt șomeri temporar primesc cel puțin 70% din salariile plătite, plus compensații pentru utilități”, a mai adăugat Popovici.
Pe plan local au fost depistate aproape 25.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 din cele 1,6 milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial.

Florin Popovici ne-a vorbit, totodată, despre situația întâmpinată de profesioniștii din domeniu care activează în Olanda. În cazul lor, nu s-au luat măsuri specifice, ci se aplică doar regulile generale. Astfel, agenții pot prelucra tranzacțiile în curs cu respectarea liniilor directoare guvernamentale și pot organiza în continuare vizionări și inspecții tehnice, în limita participării a cel mult trei persoane la acestea, inclusiv agentul, precum și cu păstrarea distanței de 1,5 metri între persoane.
Olandezii au fost destul de relaxați inițial în privința măsurilor sociale luate în contextul noului coronavirus, dar au sesizat că rata infectărilor a scăzut considerabil din momentul în care luna trecută guvernul a impus închiderea școlilor, a restaurantelor și a barurilor. Într-o intervenție recentă, premierul Mark Rutte a anunțat că măsurile speciale luate în vederea prevenirii răspândirii COVID-19 ar putea fi extinse până spre finele lunii aprilie. Numărul cazurilor a depășit pe plan local pragul de 21.700. Peste 2.000 de oameni au murit.
„În Irlanda nu li s-a cerut agențiilor imobiliare să închidă birourile oficial, dar mai toate s-au închis și încă nu există reguli specifice pentru acest sector. În Anglia nu există restricții în activitățile imobiliare, iar specialiștii afirmă că această criză va avea un impact considerabil și va dura o perioadă lungă până se vor recupera pierderile”, ne-a mai explicat președintele UNAI.
În Marea Britanie s-au înregistrat până acum peste 65.000 de cazuri. Și aici autoritățile au început să impună măsuri împotriva COVID-19 mai târziu. Inclusiv premierul Boris Johnson a fost infectat cu noul coronavirus și internat în spital. Între timp, starea lui s-a îmbunătățit și el a ieșit de la terapie intensivă.
Sprijin financiar, necesar pentru business-urile din imobiliare
Un studiu recent elaborat de CEPI arată, totodată, că situația de urgență cauzată de răspândirea COVID-19 necesită un management atent din partea autorităților pentru a evita consecințele negative ce se vor reflecta în piața imobiliară la nivel european.
Măsurile de blocare introduse în țările din regiune îi restricționează pe cei din domeniul imobiliar să-și mai desfășoare activitățile profesionale la adevărata lor capacitate. Cu toate acestea, CEPI recunoaște că aceste măsuri de sănătate publică sunt importante pentru a depăși cât mai repede situația actuală.
„Agenții imobiliari nu pot efectua vizionări sau acestea sunt grav restricționate și nu se pot întâlni cu clienții lor, iar proprietarii de imobile se tem să își primească clienții în casele lor. Tranzacțiile existente se confruntă cu incertitudine din cauza dificultăților legate de completarea documentelor lipsă pentru a finaliza tranzacțiile de vânzare-cumpărare la notariat. Multe instituții de stat și-au suspendat activitatea sau lucrează în regim restrâns, într-un anumit program orar sau de câteva ori pe săptămână. Programul cu publicul este restricționat”, se arată în studiul CEPI.
„Acest lucru va conduce la o scădere substanțială a numărului de tranzacții. Managerii de companii imobiliare se confruntă cu reale dificultăți în gestionarea și menținerea activității imobiliare în această perioadă”, adaugă reprezentanții organizației europene.
CEPI consideră, totodată, că acordarea unui sprijin financiar inclusiv pentru activitățile de servicii imobiliare este necesară cel puțin pentru următoarele luni, până la sfârșitul lui 2020. În regiune cele mai multe companii active în domeniu sunt IMM-uri.
Ce înseamnă să fii agent imobiliar în alte țări din Europa
Există diferențe semnificative atunci când vine vorba despre reglementările în vigoare ce privesc activitatea agenților imobiliari care profesează în diverse țări europene. În 16 state, cei care vor să lucreze ca agenți imobiliari trebuie să obțină diverse certificări, o diplomă sau să treacă un test înainte de a putea activa în domeniu. Să luăm un exemplu. În Belgia, un agent trebuie, printre altele, să obțină o diplomă de licență în imobiliare, să ia un test și să încheie un stagiu de practică de un an alături de un agent imobiliar licențiat.
În 18 țări este necesară o asigurare pentru cei care lucrează ca agenți imobiliari, iar în două – Belgia și Grecia – apartenența la o organizație profesională este obligatorie. Standarde profesionale au fost introduse în legislația națională în țări ca Austria, Belgia, Cipru, Irlanda sau Italia. Există și state în care cei care profesează în domeniu trebuie să adere la un cod de etică. Spre exemplu, în Croația, acesta este promovat prin intermediul Camerei de Comerț.

De menționat este și existența Cardului profesional european (EPC), o inițiativă susținută de CEPI prin care se poate obține recunoașterea unei profesii reglementate în altă țară din UE. Procedura poate fi utilizată doar pentru câteva meserii la ora actuală, printre care se numără și cea de agent imobiliar. CEPI susține, de asemenea, programul Eureduc dedicat inclusiv pregătirii agenților imobiliari.
În țări precum Austria, Elveția, Finlanda sau Irlanda, agențiile imobiliare lucrează în proporție de 98%-99% în exclusivitate, în timp ce pe piețele din Ungaria, Ucraina, Slovacia, Macedonia, Lituania, Muntenegru, Grecia, Germania sau Croația este preferată intermedierea, potrivit rezultatelor unui studiu Blitz.

Irlandezii, spre exemplu, sunt în favoarea exclusivității pentru că, în opinia lor, implicarea mai multor agenții în procesul de vânzare sau de închiriere aferent unei singure proprietăți poate duce la complicarea acestuia. Pe de altă parte, cei din statele unde este practicată cu predilecție intermedierea susțin că astfel clientul poate să își promoveze mai bine oferta și să fie mai bine reprezentat.
Cele mai multe agenții care au luat parte la studiu practică în paralel atât exclusivitatea, cât și intermedierea, în funcție de oferta concretă, considerând acest lucru în avantajul clientului, conform rezultatelor studiului. Există și câteva exemple rare în care se impune prin legislație aderarea la un singur model de lucru. Un astfel de caz poate fi întâlnit în Monaco.
Citește și: Peste 180.000 de documente eliberate și transmise online de ANCPI în 5 zile
Citește și: Aproape 5.500 de autorizații, eliberate pentru clădiri rezidențiale în două luni