Nevoia imobiliară activă a crescut anul trecut față de 2014, iar preferințele cumpărătorilor de locuințe s-au schimbat și ele.
Un optimism moderat. Acesta este sentimentul cu care am rămas după moderarea panelului ”Se schimbă regulile jocului? Impactul transformărilor din economie asupra imobiliarelor”, desfășurat în prima zi a evenimentului CPI Național (10-11 februarie, București).
La panel au participat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance; Simona Chirică, partener încadrul Schonherr și lector universitar doctor la Catedra de Drept din cadrul Academiei de Științe Economice din București; Andreea Comșa, managing director Premier Estate Management; Antoniu Panait, managing director Vastint România; Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relației cu Mediul de Afaceri; Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România; Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania și Marius Dragne, CEO Xella RO.
Am început discuțiile analizând un studiu realizat de Imobiliare.ro, conform căruia nevoia imobiliară a crescut anul trecut față de 2014 – 40,2% dintre respondențiau indicat că au o nevoie imobiliară activă, față de 35,9% în 2014 – , iar 55,2% dintre cei care au o astfel de necesitate vor să cumpere. În același timp, doar 23,2% vor să vândă, acesta fiind un prim semnal unui dezechilibru existent în prezent în piață.
Prețul rămâne principalul criteriu de alegere a unei locuințe, urmat de zona în care este amplasată și de confort. De notat este că apartamentele de două și trei camere ocupă o pondere relativ egală în preferințele amatorilor de locuințe – 36%, respectiv 34%. Aceasta este o schimbare față de anii trecuți, când preferințele se îndreptau spre două camere.
Mai mult, apetența pentru apartamentele noi a crescut: 53% dintre cei care vor să cumpere o locuință vor ca ea să fie nouă, restul de 47% mizând în pe locuințele vechi. Alexandru Pricop spune că tendința este normală, în condițiile în care stocul de apartamente vechi este unul limitat și în care există astfel de locuințe în care locuiesc și trei generații.
Deocamdată, stocul de locuințe noi nu este suficient pentru a acoperi toată cererea existentă. Dezvoltatorii au anunțat însă în ultima perioadă o serie de ansambluri rezidențiale noi, Marius Dragne spunând că a observat această tendință pe parcursul anului trecut, când segmentul rezidențial a reprezentat peste jumătate din cererea pentru produsele YTONG.
Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori care au anunțat proiecte în ultima vreme este Vastint România, parte a Inter IKEA, companie ce a anunțat recent achiziția unui teren de 48 de hectare în zona Sisești, în partea de nord a Bucureștiului. „România promite foarte mult în imobiliare. Din punctul meu de vedere, piața românească este una pentru investitorii cu viziune pe termen lung, cu proiecte care pot da valoare atât companiei, cât și sectoarelor sau orașelor în care sunt prezenți”, spune Antoniu Panait.