Deși legea dării în plată nu este încă în vigoare, efectele ei se simt deja pe piața rezidențială.
În partea a doua a panelului ”Se schimbă regulile jocului? Impactul transformărilor din economie asupra imobiliarelor”, desfășurat în prima zi a evenimentului CPI Național (10-11 februarie, București), am abordat și subiectul ”fierbinte” al legii dării în plată.
Participanții la panel, deși au avut abordări diferite cu privire la acest subiect, au fost de acord asupra unui punct: legea produce deja efecte în piață, deși nu este încă în vigoare, cuprinsul ei nefiind încă definitivat.
”Probabil că o să fie o cădere într-o primă fază. Am vorbit cu niște agenți, oameni care sunt în industrie, cu tranzacții, și spuneau că este un soi de criză în momentul acesta, pe care o simțim și noi. O criză de a cumpăra acum cu Prima Casă, până nu dispare, conform zvonurilor. Eu cred că are deja un efect secundar, înainte ca legea să fie publicată”, spuneRăzvan Cuc, director regional al rețelei de agenții imobiliare RE/MAX România.
Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, crede că businessul agențiilor imobiliare nu va fi afectat în sens negativ, deși unele ajustări în privința modului de business ar putea fi necesare. ”Dacă nu vor mai achiziționa cumpărătorii finali, vor cumpăra investitorii de portofoliu, pentru vânzare ulterioară sau închiriere. În orice situație, noi, brokerii imobiliari, vom avea de lucru”, precizează Alexandru Pricop.
Andreea Comșa, managing partner în cadrul Premier Estate Management, crede că o soluție viabilă ar fi oferirea de către bănci a două produse de creditare: unul care să aibă opțiunea de dare în plată, implicit achitarea unui avans mai mare și un altul fără această opțiune, ceea ce ar presupune un avans mai mic. ”În urma negocierilor dintre cei din bănci și Parlament sperăm că se va ajunge la un consens, astfel încât să nu asistăm ca după șase luni sau un an legea să aibă nevoie de îmbunătățiri. Dacă au dat o lege care va avea efecte prea drastice în piață, atunci o să nu mai pierdem un an de zile să o reparăm. Ideal ar fi să nu reparăm, ci să se înțeleagă unii cu alții. Din ceea ce am discutat cu reprezentanții băncilor, până acum au spus că ar fi de acord cu această lege atâta timp cât se aplică din momentul aprobării ei, să nu fie retroactivă”, explică Andreea Comșa.
Anca Bidian, CEO Kiwi Finance crede că discuțiile prelungite pe marginea acestei legi și eventual modificările ulterioare intrării ei în vigoare pot speria investitorii în segmentul rezidențial. ”Investitorii de portofoliu și strategici fug de țările unde nu există o predictibilitate, în care lucrurile se schimbă de azi pe mâine”, spune Anca Bidian.
Deocamdată însă, legea dării în plată nu-i sperie pe investitori. ”Noi, deocamdată, studiem și ascultăm să vedem ce va urma. Din câte mi-am dat seama este o discuție continuă pe acest subiect și lucrurile evoluează. Vom vedea care va fi rezultatul. Nu cred că va influența într-o măsură foarte mare dezvoltarea pieței”, a spus Antoniu Panait, managing director al Vastint România, parte a grupului Vastint, brațul imobiliar al Inter IKEA.