Credit pentru locuință: o familie cu venituri de 5.000 de lei poate lua mai mulți bani de la bancă decât în 2018

Familiile care vor să acceseze credite pentru a-și cumpăra locuințe au posibilitatea de a lua de la bancă sume mai mari de bani față de anul trecut, arată datele brokerului de credite Kiwi Finance.

Chiar dacă regulamentul BNR limitează gradul de îndatorare la 40% sau 45% pentru cumpărarea primului imobil, nu se mai consideră cheltuielile de subzitsență pentru calculul eligibilității și implicit pentru suma maximă pe care o pot obține românii de la bănci.

Astfel, o familie cu doi copii și un venit lunar cumulat de 5.000 de lei care are nevoie de un credit pe 30 de ani pentru a-și lua o locuință poate să ia și cu 70.000 de lei în plus față de anul trecut.

  • august 2018 – credit maxim obținut 300.000 de lei, rată lunară de 1.836 de lei
  • august 2019 – 370.000 de lei pentru primul imobil (grad de îndatorare maxim admis 45%) și rată lunară de 2.208 lei, respectiv 340.000 de lei pentru al doilea imobil (grad de îndatorare maxim admis 40%) și rată lunară de 1.975 de lei.

Toate acestea vin în contextul în care la finalul anului trecut a fost eliminată interdicția de a cumpăra mai multe proprietăți cu TVA de 5%, fapt ce „a dus la revigorarea vânzărilor de garsoniere și apartamente care au sub 120 de mp și a căror valoare totală – locuință+teren – nu depășește 450.000 de lei”, explică cei de la Kiwi Finance.

Citește și: Cum s-ar putea modifica programul Prima Casă? Teodorovici: „Ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă”

Citește și: Membrii Generația Z vor să își cumpere locuințe. 26% se gândesc să acceseze un credit ipotecar în următorul an

O altă modificare cu impact în domeniul imobiliar a fost, în opinia lor, și eliminarea limitei suprafeței de teren pe care poate fi construită o locuință din Codul Fiscal, până la finele lunii decembrie a anului trecut aceasta fiind de cel mult 250 de mp.

„Aceste modificări sunt mai mult decât binevenite, dacă ținem cont că, așa cum reiese din datele pieței rezidențiale, pentru locuințele cu o suprafață de maximum 120 de mp, 71% din cereri au valoarea sub 450.000 de lei”, potrivit brokerului de credite.

Citește și: Radiografia pieței rezidențiale, potrivit BNR. Riscurile generate de creditarea imobiliară a populației

Citește și: Din resurse proprii, cu cash sau credit? Cum se achită proprietățile rezidențiale tranzacționate pe piața din Timișoara

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])