Credite de 154 de milioane de lei, acordate într-o lună prin Noua Casă

Valoarea cumulată a creditelor acordate în cadrul programului Noua Casă a ajuns la 154 de milioane de lei, spune Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

„De la 18 septembrie până în prezent, s-au acordat prin programul Noua Casă 1.400 de credite, ceea ce, într-o lună de zile, spunem noi că este foarte mult, în valoare de 154 de milioane de lei”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM, într-o videoconferință organizată de Bursa.

Programul guvernamental a fost lansat în 2009, sub denumirea Prima Casă, și este considerat de Nancu a fi „o măsură anticiclică ce și-a demonstrat rolul multiplicator în economie”.

„300.000 de credite au fost acordate prin acest program, garanția statului a fost de 28 de miliarde de lei, creditele acordate de bănci în valoare de 41 de miliarde de lei, iar default-ul, adică garanțiile plătite de stat, de 0,19%, deci insignifiant”, a explicat el.

Principala modificare adusă programului Prima Casă de versiunea Noua Casă o reprezintă avansul diferențiat. Valoarea finanțării poate fi de:

  • cel mult 70.000 de euro pentru locuințele noi și vechi (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit în valoare de maximum 66.500 de euro și un avans plătit de beneficiar, de 5%),
  • cuprinsă între 70.001-140.000 de euro pentru locuințele noi și consolidate în urmă cu cel mult 5 ani (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între 59.501-119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar, de 15%).

OUG 129/2020 privind Noua Casă a primit undă verde de la Guvern în vară. Cu toate acestea, Senatul a respins la începutul lunii septembrie ordonanța care reglementează programul. Tot luna trecută, proiectul de lege pentru respingerea OUG a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere și trimis pentru aviz la cinci comisii. Până acum, a fost avizat favorabil în trei dintre ele. Camera Deputaților este camera decizională în acest caz.

Citește și: Cea mai mare bancă din România a acordat primul credit Noua Casă

Citește și: Locuințe mai scumpe cu TVA 5%. Plafonul maxim crește la 140.000 de euro

Citește și: Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” primește primul aviz favorabil în comisiile din Camera Deputaților

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])