Evoluția soldului creditelor pentru locuințe din primele nouă luni ale acestui an nu a fost afectată de niciunul dintre factorii de risc apăruți pe parcursul lui 2016.
Legea dării în plată și lipsa temporară a fondurilor pentru programul guvernamental ”Prima Casă”. Aceștia au fost principalii factori de risc pentru piața rezidențială în primele nouă luni din 2016, identificați ca atare și la toate evenimentele din seria ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare”, ediția 2016, care a avut loc în luna octombrie în cele șase orașe care reprezintă principalele piețe rezidențiale din România: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov.
De pildă, la CPI București, Elena Butucea, marketing&sales manager în cadrul ansamblurilor rezidențiale City Point și New Point, din nordul Capitalei, a fost de părere că dezvoltatorii de locuințe noi trebui să se bazeze pe programul Prima Casă – concentrându-se astfel pe construcția de ansambluri rezidențiale „de masă”. Asta pentru că așteptările potențialilor cumpărători au crescut, aceștia punând tot mai mult accent pe calitate și pe acele detalii care fac diferența.
De aceeași părere a fost și Andreea Comșa, managing partner în cadrul companiei Premier Estate Management, care a declarat că o intensificare a interesului pentru locuințe mai scumpe de Prima Casă se simte deja. Potrivit reprezentantei Premier Estate Management, în această toamnă (în lunile septembrie și octombrie) a avut loc o creștere sensibilă a cererii pentru apartamente de peste 100.000 de euro – fapt concretizat și în tranzacții. Acest lucru indică o revenire clară a apetitului pentru achiziții, inclusiv pe acest palier mai ridicat de preț. „Ne uităm la o piață dispusă să investească mai mult pentru un confort sporit”, punctează Andreea Comșa.
„Efectele dării în plată au trecut și ne așteptăm ca și băncile să revină la avansuri mai convenabile”, subliniază Andreea Comșa. „Piața imobiliară se dezvoltă în contextul mai larg al economiei țării. Sunt semne că piața crește, la fel ca și ponderea locuințelor noi în fondul locativ. Cred că, în condiții normale de piață, lucrurile vor merge mai bine”, a spus Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, în cadrul CPI București.
Iar impactul relativ scăzut al acestor factori de risc asupra pieței rezidenițiale reiese și din evoluția soldului creditelor pentru locuințe, tendința de creștere a împrumuturilor în lei și de scădere a celor în euro păstrându-se în primele nouă luni ale acestui an (valorile sunt exprimate în milioane lei).