Cresc prețurile lucrărilor de construcții în această vară, apreciază managerii firmelor de profil

Managerii firmelor care activează în domeniul construcțiilor preconizează o creștere a prețurilor, dar și a numărului de angajați, pe parcursul următoarelor luni.

Prețurile lucrărilor de construcții ar urma să se majoreze în perioada iunie-august 2019 (sold conjunctural +19%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

O creștere moderată este așteptată de managerii firmelor de profil și la nivelul numărului salariaților din domeniu (sold conjunctural +15%).

Totodată, pe parcursul celor trei luni, aceștia se așteaptă să vadă o creștere a volumul producției în activitatea de construcții (sold conjunctural +31%).

Sursă: INS, tendințe ale activității economice

Spre comparație, o creștere a activității este așteptată și în domeniul comerțului cu amănuntul. Managerii din industria prelucrătoare estimează o creștere semnificativă în activitatea de fabricare a băuturilor și o scădere în cea de fabricare a produselor din tutun, conform datelor INS. În sectorul de servicii, se preconizează o tendință de relativă stabilitate a numărului de salariați și a prețurilor de vânzare sau de facturare ale prestațiilor.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Peste 4.000 de autorizații de construire, eliberate în România în luna mai

Citește și: Au ajuns cu construcția la etajul 10 din 15. 60% dintre apartamente sunt rezervate

Citește și: Cât trebuie să câștige un britanic pentru a-și permite o locuință? În România, poți să strângi banii pentru un apartament și în mai puțin de 10 ani

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])