Cresc prețurile lucrărilor de construcții, spun managerii firmelor de profil din România

Prețurile lucrărilor de construcții vor crește în următoarea perioadă, conform estimărilor realizate de către managerii firmelor de profil din România. O evoluție pozitivă se va înregistra și în cazul numărului de angajați din acest domeniu.

preturi constructii mai 2019

În perioada mai-iulie 2019, se preconizează o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +24%), potrivit unei anchete de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Managerii firmelor din domeniu apreciază, totodată, că în activitatea de construcții se va înregistra, pe parcursul următoarelor luni, o creștere a volumului producției (sold conjunctural +34%).

Aceștia estimează, de asemenea, o creștere a numărului de salariați (sold conjunctural +18%), conform datelor INS.

Tabel: Tendințe ale activității economice, mai 2019, INS

Spre comparație, în industrie și în sectorul serviciilor se va menține în următoarea perioadă o relativă stabilitate a numărului de salariați. Creșteri ale prețurilor sunt așteptate și în cazul comerțului cu amănuntul.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Două evenimente regionale, circa 200 de participanți. Următoarea oprire, #CPITimișoara2019! Te-ai înscris?

Citește și: Primul eveniment marca CPI organizat la Sibiu a reunit aproape 80 de profesioniști în imobiliare – FOTO+VIDEO

Citește și: Imobiliare.ro lansează, la #CPIBrașov, un tool util în creșterea gradului de încredere a clienților

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])