Creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții, anticipată pentru următoarele luni

O creștere moderată va fi resimțită în următoarele luni la nivelul prețurilor lucrărilor de construcții, anticipează managerii firmelor care activează în acest domeniu.

Managerii firmelor care activează în sectorul construcțiilor estimează că în intervalul decembrie 2019-februarie 2020 prețurile lucrărilor de construcții vor crește moderat (sold conjunctural +9%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În același timp, în activitatea de construcții este prognozată o scădere a volumului producției în această perioadă (sold conjunctural -32%).

O scădere moderată este așteptată de managerii din domeniu și la nivelul numărului de salariați (sold conjunctural -15%).

Infografic: tendințe ale activității economice, INS

Se estimează că până la finalul lunii februarie se va putea observa o creștere moderată și la nivelul prețurilor produselor industriale. Este anticipată inclusiv o creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul.

Angajatorii prognozează pentru următoarele luni o creștere moderată a numărului de salariați doar în sectorul comerțului cu amănuntul.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Peste 3.400 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, eliberate într-o lună

Citește și: Prețurile apartamentelor în 2019 – creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Citește și: Retrospectiva rezidențială în 2019 – evoluția prețurilor în relație cu principalii indicatori de piață

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])