Kiwi Finance a intermediat anul trecut credite în valoare de 300 milioane lei, majoritatea ipotecare. Care este tabloul de ansamblu pe segmentul împrumuturilor pentru locuințe?
Kiwi Finance, unul dintre principalii jucători pe segmentul brokerilor de credite din România, a intermediat anul trecut credite în valoare de 300 milioane lei, mai mult cu 11% față de anul 2013 și a consemnat o cifră de afaceri de 6,3 milioane lei, în creștere cu 10% față de anul anterior. Potrivit reprezentanților companiei, cele trei elemente determinante în activitatea de creditare a băncilor –veniturile populației, dobânzile bancare și prețurile din zona imobiliară – au creat contextul economic favorabil relansării activității de creditare în special pe segmentul creditelor ipotecare.
Creșterea soldului creditelor pentru locuințe este, de altfel, o realitate și la nivel național, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR ), nivelul său total depășind în acest an 45 de miliarde de lei. Se observă, de asemenea, potrivit datelor BNR, o creștere a soldului creditelor pentru locuințe în lei și o scădere a celui la împrumuturile în valută.
Chiar dacă putem vorbi deja despre o tendință care a început în martie anul trecut – de atunci, soldul creditelor în valută scade, în timp ce soldul creditelor în lei crește; click pe grafic pentru a vedea evoluția –, creditele pentru locuințe în valută au încă un sold de trei ori mai mare decât cel al împrumuturilor în lei.
Revenind la Kiwi Finance, creditele intermediate pentru persoane fizice au reprezentat 96% din portofoliul companiei, astfel: credite ipotecare standard 65%, credite de nevoi personale 24%, credite Prima Casă 7%. Diferența de 4% reprezintă credite pentru persoane juridice. Creșterea cea mai mare față de anul anterior s-a înregistrat pe segmentul creditelor ipotecare standard, cu 39% mai mult față de 2013. Creșterea a fost încurajată în principal de scăderea dobânzilor, stabilitatea prețurilor pieței imobiliare și de apariția a noi oferte în zona de locuințe.
Din punct de vedere geografic, creșterea pe creditele ipotecare a fost generată în special de București, Timișoara, Cluj și Oradea. Valoarea medie a principalelor două tipuri de credite intermediate în 2014 de Kiwi Finance a fost de 25.000 lei la credite de nevoi personale, respectiv de 220.000 lei la credite ipotecare.
“Anul 2014 a fost pentru Kiwi Finance al treilea an consecutiv de creștere și al doilea cel mai bun an de la începutul crizei, creștere determinată de evoluția elementelor definitorii ale pieței pe care avem expertiză intermedierea de credite. Astfel, pe măsură ce dobânzile au continuat trendul de scădere din ultimii ani, cererea solvabilă de creditare a crescut, cea mai mare pondere fiind înregistrată pe segmentul creditelor ipotecare”, declară Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. ”Estimăm că această tendința de creștere se va păstra și în 2015, an care a început deja cu un volum de credite intermediat mai mare cu 50% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.”
Definiție
Creditele pentru locuinţe includ creditele acordate gospodăriilor populaţiei în scopul investirii în locuinţe pentru utilizare proprie sau pentru închiriere, inclusiv în scopul construirii sau în scopul renovării locuinţelor. Acestea cuprind credite garantate cu proprietăţi rezidenţiale care sunt folosite în scopul achiziţionării de locuinţe, precum şi alte credite pentru achiziţionarea de locuinţe efectuate pe baza unei garanţii personale sau a altor forme de active.