Creșterea prețurilor locuințelor din România a depășit media europeană. Ce s-a întâmplat în alte state membre ale UE

Prețurile locuințelor din România au crescut în ultimele trei luni din 2017 față de perioada similară a anului anterior cu valori care au depășit media europeană.

Prețurile locuințelor au crescut cu 4,3% în zona euro și cu 4,5% la nivelul Uniunii Europene (UE) în ultimul trimestru al anului trecut în comparația cu perioada similară a lui 2016, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Totodată, față de lunile iulie-septembrie în perioada octombrie-decembrie prețurile locuințelor s-au majorat cu 0,9% în zona euro și cu 0,7% la nivelul Uniunii.

În România, în ritm anual, prețurile au crescut cu 5,1% în ultimul trimestru al lui 2017 evoluție peste media europeană de 4,5%. De menționat este și faptul că în ultimele trei luni ale anului trecut au fost date în folosință aproape 14.000 de locuințe, conform datelor Institutului Național de Statistică, număr mai mic față de cel înregistrat în aceeași perioadă a lui 2016.

Cu toate acestea, un avans chiar mai mare a fost înregistrat în cazul imobilelor din Bulgaria și din Ungaria. Tot în perioada octombrie -decembrie 2017 s-a înregistrat o majorare cu 8,2% a prețurilor locuințelor vecinilor bulgari și de 7,6% în cazul ungurilor.

În rândul statelor membre ale UE, cele mai mari majorări anuale ale prețurilor s-au observat la finele lui 2017 în cazul Irlandei (11,8%), al Portugaliei (10,5%) și al Sloveniei (10%). La polul opus s-a aflat Italia unde prețurile au scăzut cu 0,3%.

Citește și: Timișoara, Cluj-Napoca și București, în topul scumpirilor pe piața apartamentelor în luna martie

Citește și: Câte imobile s-au vândut în luna martie și cum au evoluat vânzările de la începutul anului 2018

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])