Criza trece, proprietățile rămân

Chiar și atunci când piața imobiliară tocmai își revine dintr-o criză majoră, investițiile în real estate rămân o sursă importantă de creare a averii, atât în piețele mature, cât și în România.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688De ce să stai cu chirie și să nu-ți cumperi propria casă, mai ales în condițiile în care ratele pentru credit sunt mai mici sau egale cu chiria? O întrebare care apare deseori în piața imobiliară românească și la care este bine ca brokerii imobiliari să știe răspunsul atunci când discută cu potențiali clienți interesați de o formă sau alta de locuire.

Interesant este că a fi proprietar înseamnă și a investi în averea familiei, în timp ce a fi chiriaș reprezintă un vector prin care averea proprietarilor crește și a chiriașilor scade. Este una dintre concluziile care se desprinde dintr-un studiu realizat de prestigioasa Universitate Harvard, numai că averea prorpietarilor nu vine neapărat din chiriile pe care le încasează, ci din alte două direcții.

Pe de o parte, proprietarii – reprezintă încă marea majoritate în privința modalității de locuire în SUA, 64,6% dintre americani deținând propria locuință, comparativ cu 70% în2004 – economisesc bani pentru avansul pe care trebuie să-l plătească pentru achiziția locuinței, iar după ce se mută economisesc bani pentru plata ratelor. Chiriașii ar putea și ei economisi echivalentul sumei pe care prorpietarii o plătesc pentru avans, însă nu o fac, potrivit studiului menționat, citat de realtor.org.

Pe de altă parte, proprietarii câștigă bani din creșterea valorii locuinței. A fost cazul și în SUA, dar și în România. În anul 2002 spre exemplu, un metru pătrat de teren destinat construcțiilor rezidențiale în zona Lacul Tei din Capitală costa 100 de dolari, iar în perioada de boom imobiliar ajunsese la 900 de euro. Un apartament de două camere situat într-un bloc ”comunist” de pe Calea Moșilor din București costa, în același an, 12.000 de dolari, pentru ca în 2008, ultimul an de boom, să coste peste 140.000 de euro. După cum știm cu toții,a urmat criza și prețurile au scăzut semnificativ, însă chiar și la peste cinci ani de la declanșarea crizei, prețul unui astfel de apartament era de aproape 60.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro.

În România, nu există o universitate care să se ridice la nivelul Harvard și, prin urmare, nu avem acces nici la studii legate de nivelul averilor proprietarilor versus cele ale chiriașilor. Până când vom avea acces la astfel de date, ne mulțumim cu cele din SUA. Peste Ocean, nivelul mediu net al averii proprietarilor era, anul trecut, de 195.400 de dolari, în timp ce în cazul chiriașilor valoarea era de doar 5.400 de dolari.