Cuc, RE/MAX: ”Atitudinea consumatorului s-a schimbat radical”

Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România, spune că piața rezidențială din țara noastră va înregistra o creștere ușoară în 2015.

Razvan Cuc, Director Regional REMAX RomaniaPotrivit analizelor RE/MAX, anii de criză economică au adus schimbări majore în privința atitudinii românilor aflați în căutarea unei locuinţe. „În perioada de boom imobiliar, cei mai mulți dintre români investeau în proprietăţi de care nu aveau neapărat nevoie, cu suprafeţe foarte mari, care – dincolo de costul de achiziţie ridicat –  implicau cheltuieli foarte mari de întreţinere. Astăzi însă atitudinea s-a schimbat radical”, a afirmat Răzvan Cuc.

Astfel, românii care caută astăzi o locuinţă sunt mult mai sceptici şi foarte atenţi la detalii. Potrivit reprezentantului RE/MAX, majoritatea iau decizia într-un timp mai lung şi analizează îndelung nevoile pe care le au. „Astăzi nu se vând decât un procent mic din spaţiile locative direct din planşetă, clienţii aşteptănd să vadă proiectele terminate şi finisate pentru a fi siguri că iau cea mai bună decizie”,explică Răzvan Cuc.

Creștere de 5% în 2015

 Directorul regional al RE/MAX România spune că anul acesta vom asista la o creștere de circa 5% a pieței imobiliare, în condițiile în care revirimentul pieţei imobiliare s-a putut observa încă din 2014 și în care s-au înmulțit proiectele imobiliare aflate fie în stadiul de proiect, fie deja demarate, în principal în oraşele mari precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov sau Timişoara.

”Această evoluţie este influenţată atât de contextul european, cât şi de facilităţile pe care le oferă băncile în ceea ce priveşte creditarea şi de programul Prima Casă”, spune Răzvan Cuc, adăugând că această evoluţie este una firească şi că perioada de boom imobiliar, când atât piaţa, cât şi preţurile proprităţilor aveau creşteri majore de la an la an, nu se va mai repeta foarte curând.