Principala cauză a scăderii cererii de servicii de arhitectură începând cu anul 2008 este diminuarea investițiilor din construcţii.
Scăderea volumului investiţiilor nete în România a fost deosebit de brutală în 2009, primul an major al crizei economice. În acel an, scăderea volumului total de investiţii nete a fost de circa 25%, de la 99,5 miliarde de lei la 74,9 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat de IMAS la comanda Ordinului Arhitecților din România (OAR).
Din totalul investiţiilor nete, investiţiile în construcţii reprezintă între 40 și 50%, cu creșteri ale acestei ponderi pe măsură ce criza economică a avansat. Explicaţia creșterii ponderii construcţiilor în totalul investiţiilor nete este că proiectele de construcţii pot fi oprite mai greu decât proiectele de investiţii în utilaje, foraje, echipamente etc.
”Remarcăm de asemenea că ponderea activităţilor de arhitectură în totalul investiţiilor nete în construcţii scade continuu pe parcursul perioadei analizate”, spun autorii studiului.Astfel, o investiţie medie în construcţii în anul 2007 antrena o pondere a cheltuielilor cu activităţile de arhitectură de 2,26%, iar în anul 2011 (ultimul an pentru care sunt publicate date relevante) de 1,60%.
Un aspect interesant al crizei este că, pe piața de arhitectură, au fost favorizate firmele mici. Primele 50 de societăţi comerciale de profil cumulează aceeași pondere din totalul cifrei de afacere a domeniului, în anul 2007 și în anul 2012 – circa 49%. În intervalul dat însă, se constată o reducere a cifrelor de afaceri cumulative (44-45% pentru primii 50 de agenţi economici). ”Se pare că acesta a fost un răspuns particular al profesiunii la condiţiile de criză: societăţile comerciale mai mari nu au reușit să facă faţă concurenţei firmelor mai mici, care au preluat o parte din volumele de activitate în scădere”, se mai arată în studiu.