Cum a evoluat volumul lucrărilor de construcții din România în luna septembrie

Volumul lucrărilor de construcții din România a crescut pe parcursul lunii septembrie față de luna anterioară, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Acesta a scăzut însă față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Pe parcursul lunii septembrie, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 8% față de nivelul înregistrat în august. Creșterea a fost reflectată la nivelul lucrărilor de reparații capitale (executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 15,2%), lucrărilor de întreținere și reparații curente (de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 10,2%) și la nivelul lucrărilor de construcții noi (6,1%).

„Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri la clădirile rezidențiale cu 19,1% și la clădirile nerezidențiale cu 17,8%. Scădere s-a înregistrat la construcțiile inginerești cu 0,4%”, potrivit unui comunicat de presă emis de INS.

Totodată, o majorare a volumului lucrărilor de construcții, cu 0,8%, s-a observat și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Aceasta a fost susținută de un avans cu 9,2% înregistrat la nivelul lucrărilor de reparații capitale și cu 1,2% în cazul lucrărilor de construcții noi. O scădere a putut fi observată, în schimb, în cazul lucrărilor de întreținere și reparațiilor curente.

„Pe obiecte de construcții volumul lucrărilor de construcții a crescut la clădirile rezidențiale cu 8,1% și la clădirile nereziențiale cu 4,3%. Scădere s-a înregistrat la construcțiile inginerești cu 4,1%”, explică reprezentanții INS.

volumul lucrarilor de constructii septembrie 2018

Față de perioada similară a anului 2017, în luna septembrie s-a putut observa o scădere cu 2,1% a volumului lucrărilor de construcții ca serie brută și cu 0,4% ca serie ajustată la sezonalitate.

volumul lucrarilor de constructii septembrie

De menționat este și faptul că, potrivit datelor INS, în perioada ianuarie-septembrie 2018 volumul lucrărilor de construcții a scăzut la nivel național, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată la sezonalitate, cu 4,1%, respectiv cu 2,2%, comparativ cu primele nouă luni ale lui 2017.

„Volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,1%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-8,2%). Creșteri au fost la lucrările de întreținere și reparații curente (+5,9%) și la lucrările de reparații capitale (+4,7%). Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 27,4% și la clădirile nerezidențiale cu 0,8%. Creștere a fost la construcțiile inginerești (+8,5%)”, se menționează în comunicatul emis de INS.

„Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe total cu 2,2%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcții noi cu 5,4%. Creșteri au fost la lucrările de întreținere și reparații curente cu 5,5% și la lucrările de reparații capitale cu 4,9%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 26,1%. Creșteri s-au înregistrat la construcțiile inginerești și la clădirile nerezidențiale cu 11%, respectiv cu 1,4%”, au mai explicat reprezentanții INS.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])