Cum a evoluat volumul lucrărilor de construcții în luna octombrie? Diferența față de anul trecut

În luna octombrie, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 6,2% față de septembrie 2017. Cu toate acestea, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, construcțiile au scăzut cu 1,3% pe parcursul lunii octombrie.

Volumul lucrărilor de construcții în România în luna octombrie 2017

„Volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 6,2%, creștere evidențiată la toate elementele de structură: lucrările de întreținere și reparații curente cu 19,3%, lucrările de reparații capitale cu 18,2% și lucrările de construcții noi cu 0,6%”, se explică într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

La nivelul clădirilor rezidențiale și al construcțiilor inginerești s-au înregistrat însă creșteri de 10,8%.

Volumul lucrărilor de construcții

Față de luna octombrie a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 13,4%, după ce s-au înregistrat scăderi de peste 31% la nivelul reparațiilor capitale – executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală – și la nivelul lucrărilor de întreținere – de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor.

În funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, acestea au scăzut cu 10,3% în octombrie 2017 față de octombrie 2016.

Volumul lucrărilor de construcție

În primele 10 luni ale anului volumul lucrărilor de construcții a scăzut față de perioada similară a anului trecut cu 7,5%, conform datelor INS. S-au observat astfel scăderi de circa 23% la nivelul lucrărilor de întreținere și reparații curente și la nivelul reparațiilor capitale. Pe de altă parte, în aceeași perioadă lucrările de construcții noi au crescut cu 1,6%, iar ca obiect de construcții, clădirile rezidențiale au crescut cu aproape 75%.

În funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, construcțiile s-au redus cu 8,4%.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])