Piața rezidențială merge mână în mână cu cea a cărămizilor având o influență semnificativă asupra acesteia din urmă. În 2009, spre exemplu, când dezvoltatorii nu au mai investit la fel de mult în segmentul rezidențial pe fondul crizei și chiar au stopat numeroase proiecte de construcții, piața cărămizilor s-a prăbușit. Iată cum au evoluat însă lucrurile în ultimii ani.
Piața cărămizilor se află pe un trend ascendent. În 2017 a fost înregistrat al cincilea an de creștere, producându-se 2,82 milioane de metri cubi de cărămidă în România.
Acest lucru s-a tradus într-o creștere cu 7% comparativ cu 2016, conform datelor companiei de consultanță în construcții Neomar Consulting, citate de Ziarul Financiar.
Ne apropiem astfel de volumul de producție înregistrat în 2008 de 3,12 milioane de metri cubi.
Piața cărămizilor s-a situat la peste 450 de milioane de euro anul trecut, după prețul mediu pe metru cub la poarta fabricii, fără a mai lua în calcul și adaosurile distribuitorilor.
„Piața zidăriei este influențată în mod direct de construcțiile rezidențiale, peste 90% din consumul acestor materiale fiind dedicate acestui tip de construcții”, a declarat Bogdan Funieru, managing director Neomar Consulting.
Acesta a mai adăugat că, în funcție de evoluția pieței construcțiilor rezidențiale, se așteaptă să vadă o creștere de 5% pe piața cărămizilor.