Locuințele românilor au, în medie, 2,7 camere și o suprafață locuibilă de 47,5 mp, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
În regiunea București-Ilfov găsim, de exemplu, 1.044.843 locuințe cu o suprafață totală de 52.589.882 mp.
În medie, există 2,6 camere în fiecare locuință, sub media națională de 2,7, dar acestea sunt foarte spațioase. Astfel, suprafața locuibilă (n.r. suma suprafeţelor camerelor de locuit) este, potrivit datelor INS, a doua cea mai mare din România, de 50,3 mp, după cea înregistrată în regiunea de Vest a țării, deci la nivelul județelor Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș (50,8 mp).
Statisticile arată, totodată, că în regiunile de dezvoltare Sud-Est (n.r. cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia ( Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) și Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) media de 2,7 camere/locuință a fost depășită ajungându-se la 2,9 camere/locuință la sfârșitul lui 2017.
Cu toate acestea, locuințele nu sunt neapărat mai spațioase, ci dimpotrivă. În Sud-Vest Oltenia întâlnim cea mai mică suprafață locuibilă din România, de 44,8 mp.
De cele mai spațioase camere se bucură locuitorii din centrul țării, regiune care cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dar și cei din București-Ilfov.
La polul opus se află românii din regiunea Sud-Muntenia. Locuințele lor au cele mai mici suprafețe, cu o medie de 15,5 mp.
- Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
- Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
- Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
- Sud-Vest – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
- Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
- Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
- Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu
De menționat este și faptul că locuințele aflate în orașe sunt, în medie, mai mari față de cele din mediul rural.
În schimb, numărul de camere pe locuință este mai mare în zona rurală.
Unde găsim cele mai multe locuințe în România
La sfârșitul anului trecut, cele mai multe locuințe din România se găseau în regiunile de dezvoltare Nord-Est (16,2%) și Sud-Muntenia(15,1%), iar cele mai puține în Vest, doar 9,3%.
De menționat este și faptul că mai mult de jumătate dintre locuințele din România se aflau în 2017 în mediul urban, dintre care 98,2% erau proprietate majoritar privată.
Citește și: Cum a evoluat fondul de locuințe din România în 2017
Citește și: Aproape 21% dintre locuințele terminate în 2017 nu au canalizare