Cum influențează polii de birouri evoluția prețurilor locuințelor? Cât de mari sunt proiectele rezidențiale noi pe care le atrag în vecinătate

Nu mai este de mult un secret faptul că dezvoltarea așa-numiților poli de birouri stimulează extinderea segmentului rezidențial în jurul lor. Dar cum afectează aceștia prețurile locuințelor din vecinătate și cât de mari sunt proiectele noi pe care le atrag în zonă?

cladiri de birouri proiecte rezidentiale

În Capitală, prețurile locuințelor aflate în astfel de zone au crescut peste media înregistrată la nivelul întregului oraș în multe dintre cazuri.

„Prețurile pentru apartamente au crescut în București cu aproximativ 10%-15% per total, iar în zonele care s-au dezvoltat ca hub-uri de birouri creșterea a fost de 15%, dar au mai apărut și proiecte rezidențiale noi pe piață”, a declarat Raluca Buciuc, director valuation services and hospitality advisory services în cadrul Colliers Internațional România.

„Pe lângă creșterea de 15% (cu 5% mai ridicată decât în alte zone), au mai fost absorbite pe piață noi proiecte rezidențiale în ultimii 2-3 ani ca rezultat al apetitului crescut al angajaților din clădirile de birouri nou dezvoltate”, a mai adăugat aceasta, potrivit Ziarul Financiar.

Buciuc a explicat, totodată, că în fiecare zonă de birouri nou dezvoltată s-a construit măcar un proiect rezidențial, cu cel puțin 200 de unități.

Peste 1 milion de angajați în București

În București există peste 1 milion de angajați, iar un sfert dintre aceștia lucrează în clădiri de birouri clasa A și B. Totodată, trei poli de birouri din Capitală concentrează 63% din totalul angajaților care lucrează în clădiri moderne de birouri.

Astfel, circa 65.000 de persoane lucrează în zona Pipera, alte 55.200 în zona Centru-Nord, iar în Vest numărul lor ajunge la 38.000.

numar angajati bucuresti
Infografic: Cushman & Wakefield Echinox

În plus, până la sfârșitul anului 2018, numărul angajaților din clădirile moderne de birouri ar putea urca spre 280.000, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

angajati cladiri de birouri bucuresti

Una dintre „vedetele” anului 2018 este zona Grozăvești – Politehnică – Orhideea – Tudor Valdimirescu.

Este așteptată aici o creștere atât pe segmentul de birouri (se inaugurează clădiri de birouri clasa A, precum The Bridge, Orhideea Towers, Campus 6), cât și pe cel rezidențial.

În prezent, oferta de apartamente noi ajunge în această zonă la circa 8.000 de unități, cele mai mari ansambluri rezidențiale fiind în dezvoltare lângă Universitatea Politehnică, potrivit unui studiu ESOP Consulting .

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])