Cum influențează procesul de executare silită piața proprietăților premium din România

Procesul îndelungat de executare silită face ca abia în ultimii doi ani să apară pe piață proprietăți premium, cu prețuri pe măsură, deși procedurile au fost începute chiar și în 2013.

Previziuni pe piața imobiliară din București în 2018

În perioada 2016-2017 au început să apară la executări silite proprietăți premium, la prețuri pe măsură, așa cum nu se găseau nici în perioada crizei imobiliare.

„În ultimii ani, au început să apară la executări silite produse scumpe, amplasate în zone bune, cum nu au fost întâlnite nici măcar în perioada de criză. Au fost proprietăți tranzacționate în sfera executărilor în zone centrale ale Capitalei, precum Kiseleff sau Herăstrău”, a declarat Mihaela Pană, partener și director al diviziei rezidențiale a Cushman&Wakefield Echinox, potrivit Capital.

„Am văzut dosare de executare începute în 2013 și care au ajuns să se vândă în 2017. Chiar dacă criza a generat astfel de situații, aceste produse au ajuns pe piață abia în 2016-2017 și vor mai curge”, a mai adăugat reprezentantul Cushman&Wakefield Echinox.

Cea mai scumpă proprietate rezidențială tranzacționată pe parcursul anului trecut, de exemplu, a costat circa 3 milioane de euro și a fost achiziționată într-un proces de executare silită, potrivit brokerului care a reprezentat cumpărătorul.

Este vorba despre o vilă din Capitală, situată în zona Piața Victoriei-Dorobanți. Pană menționează, totodată, că în cazul acesteia prețul de vânzare ar fi putut să se ridice chiar și până la 4,5 milioane de euro, dacă proprietarul nu ar fi fost executat silit.

Tot în 2017, s-a vândut prin aceeași procedură și o vilă aflată în zona Herăstrău, una dintre cele mai scumpe din București, cu suma de 2,5 miliaoane de euro.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])