Cum își aleg românii locuințele? Cele trei criterii care stau la baza achizițiilor imobiliare

Una dintre cele mai semnificative modificări observate de specialiști, în ultimii ani, la nivelul pieței rezidențiale este cea apărută în comportamentului cumpărătorilor.

tni palatul parlamentului

Până nu de mult, românii își alegeau locuințele bazându-se, în special, pe preț și structură. În ultimii ani însă, s-a observat o schimbare a comportamentului acestora atunci când vine vorba despre achizițiile imobiliare.

„Dacă în trecut, cumpărătorii erau preocupați de prețul și structura apartamentului, astăzi aceștia au trei criterii clare pe baza cărora fac alegerea – locația, reputația dezvoltatorului și calitatea proiectului”, a explicat Cosmin Slave, General Manager Arcadia Apartments Domenii.

„Un proiect de succes are o locație bună, multe facilități, de la mijloace de transport în comun la parcuri. Apoi, este esențial ca dezvoltatorul să aibă o reputație bună, pentru a conferi încredere. În ceea ce privește calitatea proiectului, aceasta nu înseamnă finisaje de lux, ci adecvarea proiectului la nevoile și bugetul cumpărătorilor cărora li se adresează”, a mai adăugat el, menționând, totodată, că tocmai aceste criterii au stat la baza dezvoltării ansamblului rezidențial pe care îl reprezintă și care va fi prezentat în cadrul Târgului Național Imobiliar (TNI), organizat la Palatul Parlamentului săptămâna aceasta (18-19 mai). Imobiliare.ro este partener TNI. Mai multe detalii despre eveniment AICI

Cum au evoluat prețurile în prima parte a anului 2018

În primele trei luni ale anului în curs evoluția prețurilor a fost de 1,4%, sub cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Imobiliare.ro.

„Din analiza statistică a evoluțiilor din piața rezidențială rezultă că asistăm la un moment în care piața este captivă între un nivel ridicat al cererii și o ofertă relativ redusă. Datele arată că cererea pentru apartamente și case de vânzare este în continuare puternică, înregistrând un avans, cumulat la nivelul celor șase mari orașe, de 17%, în ultimul an, și 76% în ultimii 3 ani – maximul fiind înregistrat în Iași, de +217%. La capitolul ofertă, datelor pe ultimele 12 luni, în cele șase mari orașe, indică o evoluție negativă a stocurilor de apartamente și case, de 5,9%”, a declarat Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro.

Citește și: Românii sunt din ce în ce mai interesați să investească în case de vacanță. Cât costă o astfel de proprietate în România și în străinătate

Citește și: Peste 120 de companii vor participa la Târgul Național Imobiliar organizat la Palatul Parlamentului

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])