În contextul răspândirii noului coronavirus (COVID-19) în România, dar și la nivel mondial, reprezentanții Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) au elaborat o serie de recomandări pentru cei care activează în domeniu.
„Principala recomandare este aceea de a nu intra în panică, de a vă informa din canale oficiale și de a vă folosi raționamentul în luarea deciziilor”, spun reprezentanții asociației.
„Situația cotidiană se poate modifica rapid, așadar, vă recomandăm să luați măsuri preventive pentru a evita impactul asupra activității voastre, în cazul în care situația se va înrăutăți. Nu uitați să luați măsuri preventive pentru a împiedica răspândirea acestui virus”, se mai menționează pe site-ul APAIR.
Iată ce alte sfaturi oferă APAIR pentru reducerea impactului apariției virusului atât asupra agenților imobiliari, dar și asupra publicului consumator de servicii imobiliare:
- În cazul în care orice agent imobiliar prezintă orice semn de afecțiune respiratorie, recomandăm ca interacțiunea sa cu colegii și publicul să înceteze imediat, să rămână acasă și să contacteze medicul pentru a urma procedura recomandată de acesta.
- Recomandăm atât agenților imobiliari, cât și proprietarilor, ca în perioada următoare să evite pe cât posibil aglomerările de persoane în spații închise, drept pentru care evenimentele de tip Casa Deschisă (Open House) sau vizionările adresate unui număr mare de persoane, ar trebui amânate până la o dată la care comunicările primite de la organele abilitate ale Statului Român anunță că riscurile asociate cu răspândirea virusului au scăzut.
- În urma efectuării vizionărilor la proprietăți, recomandăm utilizarea dezinfectantului pentru suprafețele des utilizate (mânere, clanțe, scaune, etc) și a botoșeilor de unică folosință peste încălțăminte.
- Ori de câte ori este posibil, recomandăm ca întâlnirile să aibă loc în mediul virtual, folosind multiplele produse tehnologice la dispoziție, evitând astfel aglomerările și interacțiunile care pot fi evitate.
- În situația în care vă întâlniți cu persoane care provin din afara țării, vă recomandăm să interacționați cu orice persoană conform recomandărilor Ministerului Sănătății, fără a discrimina persoanele în funcție de naționalitate.
- Puteți adresa persoanelor cu care interacționați întrebări legate de călătoriile lor recente sau legate de interacțiunile acestora cu persoane din anumite domenii de activitate, în conformitate cu informările de actualitate oferite de organele abilitate ale Statului Român, cu scopul de a vă feri de persoanele ce pot prezenta un risc mai ridicat de expunere la virus.
- Recomandăm să nu călătoriți în același autoturism cu persoane pe care nu le cunoașteți și, de asemenea, recomandăm să utilizați dezinfectant pentru mâini cât mai frecvent.
Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?
La ora publicării articolului, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a ajuns la 68 la nivel național. În toată lumea, peste 132.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, iar mai bine de 4.900 au murit.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat, până acum, în China (80.981), Italia (15.113) și Iran (10.075).
Pe lângă Italia, alte țări afectate de răspândirea COVID-19 la nivel european sunt și Spania (2.965), Franța (2.860), Germania (2.369), Elveția (858) și Danemarca (674).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus pe 11 martie. Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. Odată declarată o astfel de situație, este de așteptat ca boala să atingă comunități numeroase. Acesta este, de asemenea, un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.
Ultima pandemie a fost declarată de OMS în 2009, fiind vorba despre gripa AH1N1, și s-a încheiat în vara lui 2010. Cea mai severă pandemie din ultimul secol a fost cea din timpul gripei spaniole din anul 1918.
Citește și: Cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate ia măsuri împotriva răspândirii coronavirusului