Cum s-ar putea modifica programul Prima Casă? Teodorovici: „Ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă”

Ministerul Finanțelor Publice propune un proiect de act normativ care ar urma să schimbe denumirea programului Prima Casă în varianta pusă în discuție pe parcursul anului –  O familie, o casă – și să modifice condițiile prin care poate fi accesat, toate pentru ca acesta „să fie mai bine orientat spre caracterul social”.

modificari prima casa 2019

Se propun, printre altele, măsuri precum introducerea unui prag de venit pentru beneficiari, dar și un preț maxim pentru locuințele care ar urma să fie achiziționate în cadrul programului.

„Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentații Băncii Naționale a României. Intenția guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse.Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

„În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor și nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a mai adăugat Teodorovici.

Lista modificărilor:

  • Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei; pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

-reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

-reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

  • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Încă de la începutul lui 2019, situația Prima Casă a fost incertă. În februarie, Eugen Teodorovici discuta despre modificarea programului pentru a-l îndrepta mai mult spre zona socială. Ministrul menționa, de asemenea, că o formă nouă urma să fie disponibilă până la finele lunii.

Cât despre modificările care ar fi urmat să fie realizate, el menționa încă de atunci că acestea ar viza unele criterii de eligibilitate, precum suprafața locuințelor care pot fi achiziționate prin Prima Casă 2019, dar și nivelul veniturilor celor care ar fi putut să acceseze programul.

Spre sfârșitul lunii, tot el anunța că nu vor fi realizate, până la urmă, modificări și că întreaga discuție a fost bazată pe propuneri venite din partea reprezentanților BNR.

Lansarea oficială a programului Prima Casă 2019 a fost anunțată la începutul lunii martie de reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), plafonul total fiind de 2 miliarde de lei, mai mic față de cel din 2018, în pas cu strategia autorităților de reducere a sumelor alocate pentru Prima Casă. Până în 2021, plafonul ar urma să ajungă la 1,5 miliarde de lei.

În mai, deja se vorbea despre modificarea și extinderea Prima Casă printr-un nou program propus de Liviu Dragnea, numit O familie, o casă.

Numărul garanțiilor și promisiunilor de garantare Prima Casă, în scădere în prima jumătate a lui 2019

Circa 6.600 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate prin intermediul programului Prima Casă în prima jumătate a lui 2019, față de 11.000 în perioada similară a lui 2018, conform datelor făcute publice la începutul lunii iulie de oficialii FNGCIMM.

A putut fi observată, în schimb, o ușoară creștere la nivelul valorii medii a garanțiilor și promisiunilor de garantare acordate anul acesta, la 103.000 de lei.

În 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, conform datelor MFP.

Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la Prima Casă

Citește și: Cătălin Priscorniță (Blitz) – Prima Casă nu mai este un program relevant în Cluj

Citește și: Silviu Pop, Colliers International România – Multe lucruri au denaturat piața imobiliară. Prima Casă este unul dintre ele

Citește și: Sârbu, SVN România: Cererea de locuințe noi încetinește în următorii doi ani. Cei mai afectați vor fi cumpărătorii prin Prima Casă

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])