În Canada, țară din care face parte provincia Noua Scoție, este obligatoriu ca tranzacțiile imobiliare, cu excepția achiziției unei locuințe de la un dezvoltator, să fie făcute printr-un agent imobiliar.
În timp ce prețurile locuințelor din Statele Unite ale Americii s-au prăbușit în timpul recesiunii, cele din Canada aproape că nu s-au diminuat, potrivit unui raport al companiei Landcorp International, care analizează cele mai puternice piețe imobiliare ale lumii. În iunie, prețul mediu al locuințelor canadiene a atins un vârf istoric și, totodată, o creștere cu 7% față de aceeași lună din 2013.
În prezent, piața rezidențială canadiană este cu 50% mai scumpă față de cea din SUA și există îngrijorări legate de posibilitatea formării unei bule imobiliare, deși ministrul de finanțe din Canada, Joe Oliver, spunea, în octombrie, că acest lucru nu se va întâmpla. În ultima vreme, s-a înregistrat o ”încetinire naturală” a aprecierii prețurilor, cu o creștere cuprinsă între 4,4% și 6,1%,
”Ritmul alert, uneori chiar frenetic, pe care l-am remarcat în lunile acestea în unele din piețele imobiliare mari ale Canadei încetinește în prezent. A încetinit,și totuși crește în continuare”, spune Phil Sopher, președinte al companiei imobiliare Royal LePage, adăugând că piața din Canada nu este nici prea ”fierbinte”, nici prea ”rece”, cu expcepția segmentelor din Toronto, Calgary și Vancouver, unde creșterile de preț depășesc cu mult evoluțiile din din restul țării.
Noua Scoție, punctul fierbinte
Localizată pe malul Oceanului Atlantic, provincia Noua Scoție beneficiază atât de pe urma boom-ului în explorarea petrolului, cât și a unei creșteri a exportului de fructe de mare. Un mult așteptat acord cu Uniunea Europeană va crește atractivitatea exportului de homar, de pildă, prin dispariția unor taxe de 20% pentru această activitate. Un studiu comun Canada-UE arată că, în urma acordului, exporturile canadiene vor crește cu 21%.
De asemenea, investițiile masive în infrastructura rutieră și de afaceri, precum și modernizarea șantierelor navale din zonă vor contribui și ele decisiv la dezvoltarea economică a zonei.
În aceste condiții, Asociația Imobiliară Canadiană (CREA) prevede, pentru 2015, o creștere de 4,8% a vânzărilor rezidențiale din Noua Scoție. Cererea ar urma să vină din partea muncitorilor care vor ajunge în provincie pentru a lucra în industria navală și în cea petrolieră.
Reprezentanții Landcorp International spun că prețurile pe segmentul rezidențial canadian, care deja au înregistrat creșteri record, vor continua să crească în 2015, însă într-un ritm mult mai puțin robust. Excepție de la această tendință fac Toronto, Calgary și Vancouver, zone în care creșterea rapidă a prețurilor este considerată nesustenabilă. La polul opus, regiuni în care sunt create locuri de muncă, precum Noua Scoție, promit din punctul de vedere al cererii atât pe piața chiriilor, cât și pe cea a vânzărilor rezidențiale și reprezintă un potențial investițional important pentru 2015.
Condiții de vânzare, taxe, impozite
- În cele mai multe dintre provinciile canadiene, inclusiv în Noua Scoție, nu există restricții în privința deținerii de proprietăți rezidențiale de către străini, în condițiile în care aceștia stau mai puțin de șase luni pe an în Canada.
- Cu excepția cazului în care achiziția rezidențială se face de la un dezvoltator, cumpărătorii trebuie să lucreze cu un ”realtor” (agent imobiliar). În majoritatea tranzacțiilor imobiliare vânzătorul plătește ambii agenți implicați în tranzacție.
- Pentru a accesa un credit ipotecar, rezidenții trebuie să achite un avans de minimum 5%. Pentru cumpărătorii străini, băncile oferă 65% din prețul proprietății, inclusiv HST (taxa pe vânzare). Asigurarea creditului este obligatorie în Canada.
- Costurile generate de o tranzacție imobiliară sunt cuprinse între 4,7% și 11% din prețul proprietății. O taxă pe ”bunuri și servicii” de 7% și o taxă pe vânzare ”provincială” de până la 10% sunt incluse, de obicei, în prețul cerut al locuințelor noi.
- Venitul din chirii se impozitează cu 25%, dar această cheltuială este deductibilă.
- Un nerezident care vinde o proprietate în Canada trebuie să plătească o taxă pe câștigurile pe capital de 25%, după deducerea anumitor cheltuieli precum costurile generate de vânzare-cumpărare.
- În Canada nu există un impozit separat pe moștenire, bunul astfel dobândit taxându-se conform impozitului pe câștigurile de capital.