Ecoturismul este vectorul creșterii spectaculoase a segmentului rezidențial brazilian, o piață pe care prețurile au crescut cu până la 250% în ultimii șase ani.
Prețurile locuințelor din marile orașe braziliene au crescut exponențial în ultimii șase ani, potrivit unui raport realizat de compania Landcorp International. Prețurile au început să crească odată cu anunțul că Brazilia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 și au continuat pe panta ascendentă atunci când Rio de Janeiro a fost desemnat gazda Jocurilor Olimpice din 2016. În ultimii șase ani, prețurile au crescut cu 250% în Rio, în timp ce în São Paulo aprecierea a fost de 200%.
Deși împrumuturile ipotecare nu reprezintă decât 10% din PIB-ul Braziliei, creșterea finanțării, datorată relaxării criteriilor de acordare a creditelor – finanțarea pentru achiziția unei locuințe a crescut cu 32% în 2013, ajungând la un nivel record de 49 de miliarde de dolari americani – este unul dintre pilonii aprecierii prețurilor.
Un alt factor care a contribuit decisiv la creșterea prețurilor într-o asemenea măsură este dezechilibrul dintre cerere și ofertă – în Sao Paolo, cel mai mare oraș brazilian, se înregistrează cea mai mare lipsă de locuințe aflate la vânzare. Deși în piața braziliană au fost voci care au vorbit despre o ”bohla” (bulă) imobiliară, segmentul rezidențial arată semne că va crește moderat pe viitor, potrivit reprezentanților Landcorp International. FipeZap Ampliado Index, o agenție care monitorizează prețurile apartamentelor din 16 orașe braiziliene, a raportat o creștere de ”doar” 3% de la începutul acestui an.
Cele mai mari prețuri se înregistrează în prezent în Rio de Janeiro (4.700 de dolari americani pe metru pătrat), oraș urmat de Brasilia (3.600 de dolari americani pe metru pătrat) și de São Paulo (3.565 de dolari americani pe metru pătrat).
Parnaíba, punctul fierbinte
Parnaíba, oraș situat în provincia Piauí din nord-estul care cunoaște în prezent o puternică dezvoltare economică, beneficiază de un număr în creștere de proiecte de energie regenerabilă, dar și de accentul pus de autoritățile braziliene pe creșterea turismului din regiune. Delta râului Parnaíba este una dintre regiunile cu cea mai mare biodiversitate din lume, fauna incluzând crocodili, maimuțe, broaște țestoase și diverse specii de păsări, printre care ibisul roșu. Guvernul a văzut în această deltă o oportunitate de a promova ecoturismul, considerat drept una dintre industriile cu cea mai mare creștere, deși zona de nord-est a Braziliei nu stă foarte bine la capitolul cazare.
Oricum, turismul brazilian a contribuie consistent, în ultima perioadă, la formarea Produsului Intern Brut al țării, cu o creștere consistentă a numărului de turiști, atât brazilieni,cât și străini. Deocamdată, turiștii locali sunt mult mai numeroși decât cei străini.
Reprezentanții Landcorp International spun că în timp ce economia braziliană are nevoie, în general, de un ”kick-start”, regiune de nord-est începe să ”decoleze” din punct de vedere economic. Factorii care contribuie la această tendință sunt investițiile guvernamentale în dezvoltarea infrastructurii și promovarea ecoturismului, segment pe care se înregistrează în prezent o creștere a turiștilor brazilieni ce provin din clasa de mijloc. ”Acum este un moment bun pentru a investi aici. Costurile de intrare pe piață sunt mici, în timp ce randamentele potențiale sunt foarte atractive”, spun reprezentanții Landcorp International.
Condiții de vânzare, taxe, impozite
- Brazilia este una dintre puținele piețe emergente în care cumpărătorii străini pot deține terenuri și locuințe în procent de 100%.
- Cine vrea să cumpere o proprietate în Brazilia trebuie să obțină, în primul rând, un număr cadastral (CPF -Cadastro das Pessoas Físicas), care poate fi obținut la ambasada Braziliei din țara de reședință a cumpărătorului contra unei taxe.
- Cumpărătorul trebuie să deschidă un cont la o bancă din Brazilia, întrucât plata se face doar prin transfer bancar. În plus, toate tranzacțiile trebuie înegistrate ca investiție străină la Banca Braziliei.
- În total, taxele generate de vânzare-cumpărare se ridică la aproximativ 7% din prețul de achiziție, procent împărțit între taxe legale de 2%, taxă de timbru de 2%-3% și taxe de înregistrare de 2%.
- Dacă dorește să închirieze proprietatea achiziționată, proprietarul va plăti un impozit pe venit ce variază între 15% și 27,5%.
- Taxa pe câștigurile de capital, care este datorată în momentul vânzării, este de asemenea cuprinsă în intervalul 15%-27,5%, însă vânzătorul este scutit de la acest impozit dacă reinvestește profitul tot într-o achiziție imobiliară.