Cum să investești în rezidențial. Episodul 4: New York

Prețurile locuințelor din metropola americană au crescut cu peste 10% în 2014, iar tendința ascendentă va continua și în 2015.

http://www.dreamstime.com/stock-image-lincoln-place-new-york-ave-image25840251Revenirea în urma crizei imobiliare din Statele Unite ale Americii, cu prețuri care au atins cel mai de jos nivel în 2012, a fost lentă. Anul trecut însă, în octombrie, a fost înregistrată a unsprezecea lună consecutivă de creștere a prețurilor, potrivit companiei americane de evaluare Clear Capital, citată într-un raport al Landcorp International. La nivel național, prețurile au crecut cu 6,6% în perioada octombrie 2013-octombrie 2014, în timp ce valoarea mediană (acest indicator reprezintă prețul locuinței situate la mijlocul clasamentului proprietăților vândute, într-o perioadă dată, într-o anumită țară, oraș, localitate; dacă într-o lună au fost vândute 101 locuințe într-o anumită zonă, prețul median al zonei este reprezentat de valoarea de vânzare a casei care are, în topul prețurilor de vânzare, 50 de locuințe deasupra și 50 dedesubtul său – n.red.) era de 175.600 de dolari.

Mai mult decât atât, anumite piețe locale au început, pe parcursul anului trecut, să fie interesante din nou pentru investitori. Această tendință de a venit pe fondul unei creșteri, în 2013, a investițiilor străine directe în SUA, al căror nivel a crescut cu 16%, atingând un nivel de 193,4 miliarde de dolari. Din această sumă, 25% a fost reprezentată de segmentul imobiliar.

Această realitate a fost posibilă și datorită scăderii consistente a portofoliului de locuințe executate silit și scoase apoi la vânzare cu discount (”discounted distressed deals”), de la 38,4% din stocul de vânzare în 2011 la 16,5% în septembrie 2014. Spre deosebire de România, în Statele Unite ale Americii instituțiile de credit au scos masiv la vânzare activele ”toxice” – locuințe executate silit – vânzându-le cu reduceri semnificative față de prețul pieței.

New York, punctul fierbinte

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield, New York-ul este capitala mondială a investițiilor imobiliare. Valoarea mediană a locuințelor newyorkeze ajunsese, în octombrie 2014, la 539.500 de dolari, nivel situat peste vârful din 2007, înainte de criză. Prețurile au crescut cu 10,4% de-a lungul anului trecut, iar estimările Zillow arată că tendința crescătoare va continua și în acest an, când aprecierea va fi de 3,7%.

Deși o investiție imobiliară în New York este considerată sigură, prețul de intrare pe piață este mai mare decât în alte părți, iar randamentele pot fi modeste, potrivit reprezentanților Landcorp International. Din această cauză, investitorii de pe piața locală sunt mai degrabă corporații și fonduri, mai puțin persoane fizice. Investitorii de portofoliu străini, care acceptă randamente mai mici, reprezintă unul dintre factorii care contribuie la creșterea prețurilor, consideră compania de cercetare Green Street Advisors.

De aceea, reprezentanții Landcorp International spun că New York-ul reprezintă o destinație relativ sigură pentru investiții imobiliare, însă nu este un loc în care să te îmbogățești rapid și nici unul în care să ai acces dacă nu ai buzunare suficient de adânci și pline. Ca aspect pozitiv, este menționată aprecierea stabilă a capitalului și ușurința cu care poți vinde pentru a face un exit.

Condiții de vânzare, taxe, impozite

  • Costurile generate de achiziția unei proprietăți în SUA variază de la stat la stat, însă, ca regulă generală, cumpărătorul trebuie sp aibă în vedere, pentru taxe, un procent de 3%-6% din costul proprietății (inclusiv taxele de închidere – ”closing costs”)
  • Costurile de închidere (”closing costs”) datorate de cumpărător se ridică la 5%-6% din valoarea creditului (dacă achiziția este finanțată de o instituție financiară) și la 1,5%-2% dacă achiziția este făcută cu ”banii jos”.
  • Cele mai multe companii de finanțare americane cer un avans de 35% pentru investitorii din afara Statelor Unite. Aceștia trebuie să aducă acte doveditoare ale venitului, identității, precum li detalii despre conturile bancare și cărțile de credit.
  • În New York, impozitul pe proprietate este de 10-19% din valoarea evaluată a locuinței.
  • Nerezidenții care obțin venituri din închirieri sunt taxaâi atât la nivel statal, cât și federal. Procentul poate ajunge la 30% din venitul brut obținut, fără a exista cheltuieli deductibile.