Piața rezidențială din Spania suferă încă, în condițiile unui stoc încă nevândut de 650.000 de locuințe construite în perioada de boom.
Să cumperi o locuință în Spania, ca investiție, nu este o opțiune în acest moment, în condițiile în care chiriile scad neîntrerupt din aprilie 2013, potrivit unui raport realizat de Landcorp International. Situația economică din Peninsula Iberică, cu niveluri ale șomajului de 14,2% în Portugalia și 24,7% în Spania și cu creșteri ale economiei estimate la doar 1,5%, respectiv 1,7% în 2015, nu este nici ea de natură să încurajeze investițiile imobiliare.
Al doilea trimestru al anului trecut a adus prima creștere, 0,8% față de aceeași perioadă din 2013, a prețurilor locuințelor din Spania. Față de primul trimestru, prețurile au crescut cu 1,7%. Prăbușirea față de perioada de vârf a fost însă semnificativă: prețurile au scăzut cu 32% față de 2008 și sunt în prezent la nivelul din 2003. Prețul mediu al locuințelor spaniole este de 227.000 de euro.
În ciuda acestor cifre mai degrabă descurajatoare, există jucători din piață care văd o creștere a interesului. ”Cererea este vie și crește. Am trecut de punctul critic”, spune Luis Martín Guirado, director de tranzacții în cadrul Sareb, banca de proprietăți înființată în noiembrie 2012 și care administrează zeci de mii de proprietăți provenite din executări silite. Potrivit Landcorp International, Sarebscoate pe piață, lunar, între 800 și 900 de astfel de locuințe, ceea ce pune presiune pe prețuri. În Portugalia, lucrurile stau un pic mai bine: investitorii străini – în principal britanici, francezi și chinezi – cumpără locuințe, fiind implicați în una din cinci tranzacții.
Marbella, punctul fierbinte
În Spania, investițiile străine în real estate sunt direcționate în special spre Madrid, Barcelona și Costa del Sol, cu precădere spre Marbella, unde sunt vizate proprietăți de lux aflate în fază de proiect. Investițiile în infrastructură – între care se distinge un proiect de 400 de milioane de euro care să transforme portul pescăresc local într-unul de lux, cu un chei de 200 de metri destinat navelor de croazieră, un hotel de cinci stele, baruri, restaurante, magazine – sunt concentrate în a stimula acest interes pentru proprietățile de lux.
Reprezentanții Landcorp International spun că stocul imens de locuințe noi și goale din Spania – se ridică la 650.000 de unități construite în perioada de boom – va ține prețurile jos timp de mai mulți ani de-acum încolo. În același timp, interesul pentru zone precum Marbella nu este de natură să contribuie decisiv la creșterea pieței, întrucât interesul manifestat este pentru proprietățile de lux, cu prețuri totuși mari pentru investitorii individuali. Cu toate acestea, vânătorii de chilipiruri pe segmentul de case de vacanță ar putea avea succes pe acest segment în 2015.
Condiții de vânzare, taxe, impozite
Spania oferă, în prezent, o viză de reședință investitorilor din afara Uniunii Europene care investesc mai mult de jumătate de milion de euro în proprietăți.
Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție actele proprietății pe care vor să o cumpere și, de asemenea, să se asigure de calitatea construcției.
În Spania, orice credit atașat unei proprietăți este transferat noului proprietar. Același lucru este valabil și în cazul taxelor și impozitelor.
Costurile cumpărătorului sunt de 8%-14% din valoarea proprietății și includ taxa de transfer (5%-10%) sau TVA (10%) în cazul locuințelor noi.
Impozitul pe câștigurile de capital atunci când vinzi o proprietate în Spania este cuprins între 21% și 27%.