Cum se vede de la Iași evoluția prețurilor locuințelor? Director de agenție și dezvoltator: Ieftinirile vor apărea doar în cazuri izolate

Eliminarea restricțiilor la aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la cumpărarea locuințelor noi este o măsură bună, dar nu este de ajuns în contextul socio-economic actual național și internațional, este de părere Cristian Diaconu, directorul general al unei agenții din Iași, implicat și în dezvoltarea unui ansamblu rezidențial pe plan local. Iată cum vede acesta evoluția prețurilor în următoarea perioadă.

preturi locuinte iasi 2019 fidelia casa
Foto: Dreamstime

„Statul încearcă să încurajeze dezvoltarea imobiliară prin tot felul de pârghii copiate din alte țări europene, acum reducere de TVA 5% la proprietățile noi, urmează și alte reduceri fiscale pentru cumpărătorii de locuințe noi. E un lucru pozitiv, dar nu ajunge”, ne-a declarat Diaconu, care conduce Fidelia Casa.

El spune, totodată, că a analizat cererea din ultimele șase luni și că a putut observa o diminuare la nivelul acesteia. „S-a diminuat, în medie, 40% pentru toate zonele de achiziții imobiliare. Ce presupune acest lucru? Că piața e clar în scădere ca și cerere”, a mai explicat directorul general al agenției ieșene.

banner cpi gala

Cu toate acestea, Diaconu, care este implicat și în sectorul dezvoltării imobiliare printr-un ansamblu rezidențial localizat în Valea Lupului, este de părere că ieftinirile de preț vor fi excepții în piață în următoarea perioadă.

„Dezvoltatorii nu vor vinde la prețuri mai mici decât în cazuri extrem de izolate, în zonele ultracentrale unde marjele de profit sunt mai mari, acolo unde proiectul imobiliar are carențe majore sau pe fondul agresiunii băncilor în recuperarea creanțelor”, ne-a explicat el.

Cristian Diaconu a mai spus că în ultimul timp costurile aferente forței de muncă din construcții au crescut enorm, iar prețurile materiilor prime s-au majorat într-un an de cel puțin două ori. În plus, el se așteaptă la noi creșteri în următoarea perioadă.

„Cred că în 2019 imobilele noi se vor tranzacționa, cu mici diferențe, în jurul acelorași prețuri ca și anul trecut, desigur cu marje de profit mai mici”, a conchis el.

Citește și: Ciprian Iovu, manager Inter Imobiliare – De pe piața din Iași lipsește activitatea fondurilor de investiții

Citește și:  Câți ieșeni își caută acum un apartament cu finanțare de la BCR

Citește și: Trei lucruri pe care orice dezvoltator imobiliar trebuie să le înțeleagă înainte de a demara o campanie de marketing

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])