Cum va arăta piața rezidențială americană în 2016?

După un 2015 care a fost cel mai bun an din 2007 încoace, 2016 va marca revenirea normalității pe piața rezidențială din SUA.

tranzactie imobiliaraNormalitate nu înseamnă însă piața va scădea, ba dimpotrivă, potrivit unui articol publicat pe realtor.com care analizează principalele 5 tendințe care vor apărea pe piața din Statele Unite ale Americii în 2016. Unul dintre principalii factori de creștere este reprezenttat de estimările potrivit cărora numărul de angajați va continua să crească, ceea ce înseamnă un ”bazin” mai mare de clienți potențiali.

Iată cele cinci ”predicții rezidențiale” pe care le fac cei de la realtor.com:

1. Vine ”normalul”. Trebuie să ne așteptăm la creșteri ”sănătoase” atât ale prețurilor, cât și ale vânzărilor. Este adevărat, ritmul de creștere va fi mai scăzut față de 2015. ”Am trecut printr-o perioadă de 15 ani de tendințe anormale și, după ce am reușit să depășim efectele devastatoare ale crizei rezidențiale, vedem în sfârșit semne ale unor condiții mai normale”, spune Jonathan Smoke, economist-șef realtor.com.

2. Adulții tineri intră în acțiune. Așteptați de multă vreme, așa-numiții ”millenials” (25-34 de ani) își vor îndrepta atenția spre achiziția de locuințe într-o măsură mai mafe decât până acum. În 2015, ei au achiziționat două miliarde de locuințe, reprezentând o treime dintre cumpărători.

3. Constructorii au în vedere puterea de cumpărare. Până acum, din cauza prețurilor mai mari la terenuri și nesiguranță în privința segmentului ”entry-level”, dezvoltatorii și constructorii americani s-au concentrat pe locuințe mai scumpe. În 2016, cel mai probabil, ei se vor îndrepta însă spre produse pe care să și le poată permite cei care achiziționează pentru prima dată o locuință.

4. Rate mai mari la credite. Cel mai probabil, ratele vor avea un caracter volatil în 2016 , însă Federal Reserve (The Fed – banca națională a SUA) acționează în sensul creșterii dobânzilor, ceea ce va duce la creșterea ratei per ansamblu.

5. Chiriile vor crește. Costurile cu chiria sunt în creștere accelerată în prezent în SUA și probabil că vor crește în continuare și în 2016. Mai mult de 85% din chiriașii americani plătesc chirii în valoare de mai mult de 30% din veniturile gospodăriei respective.