Cum văd managerii din construcții evoluția domeniului până în mai? Ce se întâmplă cu prețurile

Managerii din construcții anticipează creșteri ale prețurilor până în luna mai, conform unei anchete de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică (INS).

activitate construcții martie-mai

Prețurile lucrărilor de construcții ar urma să crească în perioada martie-mai 2019 (sold conjunctural +26%). În activitatea de construcții se va înregistra, de asemenea, o creștere a volumului producției (sold conjunctural  + 28%).

Totodată, managerii firmelor de profil estimează că în următoarea perioadă vom asista la apariția unei creșteri moderate la nivelul numărului de salariați (sold conjunctural +11%), conform anchetei de conjunctură INS.

Date INS, tendințe ale activității economice

Spre comparație, o creștere a activității se va putea observa și în sectorul comerțului, iar o relativă stabilitate a numărului de salariți în industrie și în sectorul serviciilor.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Aproape 11.300 de locuințe finalizate în București-Ilfov în 2018

Citește și: Investiții de peste 36 de miliarde de lei în construcții în 2018. Valoarea lucrărilor în antrepriză, în creștere

Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])