Cum văd managerii din construcții evoluția domeniului până la sfârșitul anului? Ce se va întâmpla cu prețurile

În următoarea perioadă vom observa o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții, conform estimărilor managerilor companiilor de profil.

evolutie constructii octombrie-decembrie 2018

În activitatea de construcții se va înregistra, în perioada octombrie-decembrie 2018, o creștere moderată a lucrărilor de construcții (sold conjunctural +9%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În același timp, managerii din construcții preconizează o scădere moderată la nivelului volumului producției (sold conjunctural -15%).

O scădere este așteptată și la nivelul numărului de angajații din domeniu (sold conjunctural -10%).

Spre comparație, în sectorul serviciilor și în cel al industriei prelucrătoare se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați, în timp ce în sectorul comerțului cu amănuntul se prognozează o creștere a acestuia.

tendinte activitati economice octombrie-decembrie
Date: INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])