Cum vor evolua până în februarie prețurile lucrărilor de construcții

În următoarea perioadă vom asista la o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții din România, potrivit estimărilor managerilor companiilor de profil.

tendinte activitate economica

Prețurile lucrărilor de construcții vor înregistra o creștere moderată până în februarie (sold conjunctural +10%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În același timp, în activitatea de construcții din perioada decembrie 2018-februarie 2019 managerii firmelor din domeniu preconizează o scădere a volumului producției (sold conjunctural -29%).

O scădere este așteptată în perioada menționată și în privința numărului de salariați din construcții (sold conjunctural -16%).

tendinte activitati economice decembrie-februarie
Infografic INS

Spre comparație, o creștere moderată a prețurilor este estimată și la nivelul produselor industriale și în cazul prețurilor de vânzare cu amănuntul. Totodată, managerii firmelor de profil se așteaptă ca numărul salariaților din industrie și din servicii să rămână relativ stabil în următoarea perioadă, în timp ce în cazul sectorului comerțului cu amănuntul se preconizează creșteri ale numărului de salariați.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Firmele din construcții au obținut o cifra de afaceri de peste 74 de miliarde de lei în 2017. Câți angajați lucrează pentru ele?

Forța de muncă în construcții, o provocare majoră pentru dezvoltatori. CEO Wallberg Properties: „Este indisponibilă, prost calificată și scumpă. Costurile au crescut cu 50% în doi ani”

Marile provocări pentru dezvoltatori în 2018 și cum poate fi stimulată, în continuare, piața imobiliară. Bogdan Ivan, ADIRU: Anul viitor trebuie să restabilim încrederea cumpărătorului

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])