Cum vor evolua prețurile în 2019 și ce locuințe preferă cumpărătorii? Iată ce spun organizatorii Salonului Imobiliar București

Creșterea prețurilor va încetini, în 2019, în contextul numărului semnificativ de proiecte rezidențiale de amploare lansate și al modificărilor condițiilor de finanțare, iar cererea va fi stimulată pe fondul ridicării restricțiilor privind achiziția de locuințe cu TVA de 5%, spun organizatorii Salonului Imobiliar București (SIB), primul târg de profil al anului.

salonul imobiliar bucuresti martie 2019

„Din discuțiile avute cu expozanții SIB, aceștia se așteaptă ca în 2019 creșterea prețurilor să încetinească, pe fondul demarării mai multor proiecte mari, dar și al condițiilor generale de finanțare, influențate de ordonanța 114”, a declarat Dora Pătrașcu, PR Manager SIB.

„Pe de altă parte, noua lege recent intrată în vigoare cu privire la cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacții multiple cu locuințe va aduce un plus de cerere, atât din partea celor care dețin un apartament cumpărat cu TVA de 5% și vor să facă un upgrade – o cameră în plus și o zonă mai bună, cât și a celor care vor să își plaseze economiile în imobiliare și investesc în achiziția de studio-uri sau garsoniere pentru a le oferi spre închiriat”, a mai completat ea.

Pătrașcu spune, totodată, că cele mai căutate apartamente rămân în continuare cele cu 2 și 3 camere, iar dezvoltatorii planifică unități cu suprafețe medii de 50-55 de mp, respectiv de 70-75 de mp, pentru a livra produse solvabile. Cele mai apreciate sunt locuințele compartimentate, care beneficiază de spații de depozitare.

Cât despre criteriile pe care le iau în considerare românii atunci când aleg o locuință, zona a ajuns să fie tot mai importantă, în strânsă corelație cu prețul.

Se observă, de asemenea, o tendință în creștere pentru dezvoltarea de comunități cu numeroase facilități pentru rezidenți, precum parcuri private, cluburi dedicate – lectură sau diverse evenimente – expoziții de artă sau cursuri de parenting, și servicii complementare cum ar fi cafenele, săli de fitness, sau farmacii, explică Pătrașcu.

SIB va fi organizat, în perioada 1-3 martie, la Palatul Parlamentului. Cei mai importanți dezvoltatori și cele mai mari agenții își vor expune oferta imobiliară pentru 2019 în cadrul acestui eveniment. Peste 100 de proiecte vor fi aduse în atenția publicului. Mai mult, o zonă specială va fi dedicată ofertelor de pe piața veche. Află mai multe detalii despre programul de vizitare și despre expozanți AICI.

Imobiliare.ro este partener media la ediția a șasea a târgului. Poți participa gratuit dacă spui parola „IMOBILIARE.RO” la casa de bilete, cu condiția să fii însoțit de un plătitor de bilet.

Citește și: Anunțul făcut de ministrul Finanțelor despre programul Prima Casă 2019 schimbă totul. „Era să mă las păcălit”

banner CPI national 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])